Antena 3 CNN Politică Băsescu: legalizăm furtul!

Băsescu: legalizăm furtul!

Băsescu: legalizăm furtul!
17 Mai 2007   •   21:17

Preşedintele suspendat Traian Băsescu se află pe ultima sută de metri în lupta pentru referendum. Invitat la postul public de televiziune, Traian Băsescu a declarat că întâlnirea cu poporul de pe 19 mai este un moment din care emoţiile nu pot lipsi, confruntarea cu propria naţiune fiind ?un test important în viaţa fiecărui politician?. Preşedintele suspendat a subliniat încă odată faptul că România nu s-a confruntat cu o dispută între palate, ci cu un conflict al viziunilor.

?Noi, pentru clientela politică emitem legi
În ceea ce priveşte rolul justiţiei într-un astfel de context, Băsescu atrage atenţia că ?justiţia este într-o mare dificultate când sunt astfel de fraude, pentru că noi suntem la stadiul la care legalizăm furtul?. Mai mult, Băsescu subliniază că ?noi, pentru clientela politică, emitem legi şi ordonanţe?. Fiecare vedea diferit modul de funcţionare a instituţiilor statului. ?Trebuie să facem această delimitare iar sprijinirea comunităţii de afaceri să se facă la lumina zilei, fără ordonanţe care să acopere unele fraude ale privatizării?, a adăugat Băsescu.

?Ce se întâmplă în achiziţia de medicamente e mai grav ca în energie?
Achiziţia de medicamente este un alt domeniu delicat, pe care Traian Băsescu nu s-a ferit să îl trateze. Ce se întâmplă în acest sector e chiar mai grav decât în energie, avertizează Băsescu. Bugetul sănătăţii era de 4 ori mai mic în 1999 decât acum, ori acum ne confruntăm cu lucruri fără precedent, ca bolnavii de cancer şi de diabet care au ieşit în stradă. Dotările sunt deci mai slabe ca în 1999, a explicat şeful statului.

?Aşa cum am făcut cu energia voi face şi cu achiziţiile de medicamente
Traian Băsescu a amintit faptul că unul dintre lucrurile despre care a amintit în campanie a fost lipsa licitaţiilor pentru achiziţia de medicamente. Motivul pentru care astfel de licitaţii nu au mai fost organizate e simplu: ?există o clientelă formată pe vremea lui Adrian Năstase şi sunt obişunuiţi să-şi bage mâinile aici?. Şeful suspendat al statului a averizat că din momentul în care se va reîntoarce la Cotroceni, va proceda cu achiziţiile de medicamente la fel ca în cazul energiei. ?Aşa cum am avut contractele din energie făcute public, le vom avea şi pe acestea?.

Iliescu şi Hrebenciuc s-au manifestat în cadrul partidului
Întrebat cu privire la care sunt lucrurile care au deranjat Parlamentul, Traian Băsescu a explicat că primul a fost condamnarea comunismului. Mulţi politiceni importanţi s-au regăsit în raportul Tismăneanu, iar o parte dintre ei s-au manifestat acolo, în timp ce alţii au făcut-o în interiorul partidului, acuză Băsescu. Printre figurile celor care au ales partidul ca loc al refulărilor şi al creării de noi strategii se află Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, mai spune preşedintele suspendat.

Un al doilea motiv al supărării celor 322 se regăseşte în desecretizarea dosarelor fostei securităţi. Aici Traian Băsescu a vorbit despre reforma în justiţie şi despre aportul Monicăi Macovei la o justiţie independentă, care ?a făcut să avem 3 miniştri ai cabinetului Tăriceanu sub urmărire penală: Copos, Nagy şi Şereş?.

Bileţelul scos de Geoană
Un subiect pe care Traian Băsescu s-a declarat gata să îl lămurească este cel al bileţelului scos de Mircea Geoană, potrivit căruia preşedintele ar fi intervenit la SRI pentru aflarea de informaţii despre judecătorii Curţii Constituţionale. ?Eu nu am văzut acel bileţel, ştiu că Geoană a prezentat un astfel de bilet, dar nu ştiu de ce nu a ajuns la mine?. În acest context, Traian Băsescu a anunţat că în perspectiva revenirii sale la Cotroceni va lămuri pe deplin subiectul. ?După ce revin în funcţie, voi afla cum a ajuns acel bileţel la Geoană. Cred că e mai mult decât un joc?.

Cioroianu nu de îndeplineşte condiţiile Curţii
În ceea ce priveşte subiectul Adrian Cioroianu, şeful statului a subliniat că preşedintele are dreptul de a decide în ceea ce priveşte propunerile premierului. Curtea Constituţională stabileşte nişte condiţii ca un om să fie ministru, iar Cioroianu nu le îndeplineşte, a declarat Băsescu. ?România are un ministru de Externe cu o competenţă redusă faţă de problemele pe care le avem acum?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close