Antena 3 CNN Politică Băsescu: Legea pensiilor promulgată când va avea acoperire financiară

Băsescu: Legea pensiilor promulgată când va avea acoperire financiară

Băsescu: Legea pensiilor promulgată când va avea acoperire financiară
10 Iul 2007   •   20:23

Preşedintele Traian Băsescu îi cere premierului un buget până în 2013, ca să vadă dacă pensiile pot fi într-adevăr majorate. Atunci va promulga legea pensiilor care a ajuns la Cotroceni vinerea trecută. Într-o declaraţie de presă pe care a anunţat-o abia după-amiază, dar şi într-o scrisoare-deschisă postată pe site-ul Preşedinţiei, preşedintele îi aminteşte primului ministru câte obligaţii şi-a asumat Guvernul până acum, obligaţii care înseamnă bani. Îl avertizează că nu le va putea face pe toate şi îl acuză, cu o oarecare condescendenţă, că a cedat unor presiuni politice ca să majoreze pensiile.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat drept minciuni zvonurile apărute în ultima vreme, potrivit cărora s-ar opune creşterii pensiilor. Şeful statului îi acuză pe liderii PSD şi PC, Mircea Geoană şi Dan Voiculescu, că ?propagă o minciună precum că preşedintele nu vrea să promulge legea pensiilor. Nu este decât o gogriţă de vară în stil specific acestor domni?. Legea va fi promulgată ?doar când voi fi sigur că poate fi aplicată?, a precizat Băsescu.

Şeful de la Cotroceni s-a declarat gata să promulge legea, dar a cerut guvernului să prezinte în mod explicit care sunt sursele de finanţare a fondurilor de pensii. ?Pensionarii şi politicienii să ştie că nu voi promulga o lege mincinoasă. Sunt obligat de Constituţie să promulg legea, în condiţiile în care ea este acoperită financiar. Nimeni nu mă va face să renunţ la a cere Guvernului să îmi prezinte resursele financiare?, a spus preşedintele.

Şeful de la Cotroceni a menţionat că toate demonstraţiile făcute de membrii guvernului - prin care erau arătate diverse surse de finanţare - nu se găsesc într-o formă documentată şi la Parlament, unde singurele acte prezente sunt doar avizele negative date legii. Traian Băsescu i-a cerut premierului Tăriceanu, printr-o scrisoare oficială, să precizeze care va fi poziţia executivului în ceea ce priveşte ajutoarele sociale acordate pensionarilor.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut în acelaşi timp ca Guvernul să găsească un sistem de creştere a pensiilor care să nu avantajeze pe cei care au deja pensii mari.

Şeful statului şi-a propus să ?corecteze neaplicarea Constituţiei de Guvern şi Parlament?. Băsescu a amintit că există două precedente. ?Parlamentul şi Guvernul au adoptat în 2004 acte normative în favoarea pensionarilor pe care nu le-au aplicat?.

SCRISOAREA PREŞEDINTELUI BĂSESCU CĂTRE PREMIER (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close