Antena 3 CNN Politică Băsescu: Opriş are o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de el de dragul politicului

Băsescu: Opriş are o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de el de dragul politicului

Băsescu: Opriş are o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de el de dragul politicului
Foto: Agerpres
02 Feb 2014   •   17:24
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la ora 17:30, în care a explicat de ce STS nu are nicio vină în privinţa tragediei din Munţii Apuseni.
 
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui: 

N-aş fi dorit să vorbesc la stadiul acesta despre accidentul aviatic din Apuseni, dar solicitarea premierului de a organiza un CSAT m-a obligat legal să îl organizez 
 
După accidentul din 20 ianuarie, din Apuseni, s-a creat în mod nedpret impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă. Vreau să vă precizez foarte clar că atunci când atribuţiunile au reclamat, eu am coordonat acţiunile instituţiilor de stat, cele mai multe fiind implicate şi în acţiunile de salvare, în cazul unor accidente aviatice. 

Ceeea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificaţi legislaţia, o să vedeţi că operatorii de telefonie din România nu au voie să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de o antenă. 
 
Sigur, va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Acest lucru este rezervat acelora care mint că pe telefonie mobilă STS putea să dea mai multe informaţii. 
 
Repet, atunci când se face o coordonare interinstituţională, instituţiile sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune necesară pentru salvare.

Dacă s-ar fi pus la un loc toate informaţiile, de la toate instituţiile, ar fi rezultat o arie mult mai mică. Din păcate, instituţiile nu s-au coordonat. Acum, în birou la mine, dacă pun la loc informaţiile care s-au dat în primele 30 de minute, pot face localizarea fără nicio problemă. Totul este să se formeze coordonat, cu un înalt demnitar în capul mesei şi instituţiile de ambele părţi, cu un flux constant de informaţie. 
 
Deşi în CSAT s-a prezentat Legea după care funcţionează STS şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere al SRI, care a confirmat faptul că STS nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar ptuea fi detectată o aeronavă, dacă se merge pe identificarea mobilelor, premierul a solicitat trecerea STS la MAI şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna dintre variante nu este viabilă. În ceea ce îl priveşte pe Opriş, el nu este politic. Nu îl pot trata ca pe un om politic care poate fi schimbat ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei de dragul politicului

Dacă există cineva care poate dovedi sau poate afirma că STS are capabilităţi mai mari decât cele ce vi le-am prezentat pentru acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Opriş. Dar nu ne face bine dacă minţim. 

Mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare, care au contracte de deszăpezire, iar în locul lor au fost scoase Jandarmeria şi Armata. Eu aş propune Guvernului să dea banii de deszăpezire jandarmilor şi militarilor.
 

×
Subiecte în articol: presedinte declaraţie Antena 3 live

Abonează-te la canalul de WhatsApp Antena 3 CNN.

Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close