Antena 3 CNN Politică Băsescu, referendum comun pentru uninominal şi republică prezidenţială

Băsescu, referendum comun pentru uninominal şi republică prezidenţială

Băsescu, referendum comun pentru uninominal şi republică prezidenţială
09 Iul 2007   •   05:09

Tema referendumului pentru introducerea votului uninominal revine în actualitate pentru preşedintele Traian Băsescu. Acesta s-a întâlnit de curând cu lideri ai PD şi PLD pentru a pune la punct un plan de bătaie.

La întâlnire Valeriu Stoica a lansat ideea ca pe buletinul de vot, pe lângă întrebarea legată de votul uninominal, să existe şi o întrebare privind regimul constituţional al României. Astfel Băsescu ar dori să-i întrebe pe români dacă doresc o republică parlamentară, semiprezidenâială sau prezidenţială, după modelul Franţei. Preşedintele ar vrea ca un nou model de constituţie să intre în vigoare până în 2009, când speră să câştige un nou mandat la Cotroceni. Preşedintele vrea să evite repetarea actualei situaţii, cu un eventual premier ostil, pe care să nu aibă mijloace să-l controleze sau măcar să-l contracareze.

Totuşi preşedintele are o problemă în cazul referendumului, care i-a fost explicată de consilierul său, Sebastian Lăzăroiu. Fostul director al CURS l-a avertizat pe şeful statului că preziunile sociologilor arată că în cazul unui referendum prezenţa la urne va fi sub 40%. Or, o prezenţă sub 50 la sută ar face ca referendumul să nu fie valid, propunerea să fie considerantă respinsă şi, în final, să se contabilizeze ca un eşec al preşedintelui. Acesta este şi motivul pentru care preşedintele nu se grăbeşte nici cu referendumul pentru introducerea votului uninominal. O variantă ar fi ca el să fie organizat odată cu alegerile europarlamentare, în toamnă.

Citiţi articolul complet în Gândul

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close