Antena 3 CNN Politică Băsescu: "Soluţia stă în anticipate"

Băsescu: "Soluţia stă în anticipate"

Băsescu: "Soluţia stă în anticipate"
30 Mai 2007   •   07:27

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut primul discurs în Parlament, după referendumul din 19 mai. Şeful statului a început printr-un atac dur la adresa parlamentarilor care au votat pentru suspendarea sa din funcţie. ?Imediat după intrarea ţării noastre în UE, s-a format în Parlament o majoritate de conjunctură, a cărei cifră - de 322 - a făcut ocolul României şi al lumii întregi?. Traian Băsescu a atras atenţia că decizia lor a costat bani publici pentru organizarea referendumului şi a generat deturnarea vieţii către o temă fără susţinere populară.

Într-o democraţie europeană, un scor electoral ca cel obţinut la referendum ar fi declanşat organizarea de alegeri anticipate, a precizat preşedintele. Mai mult, Băsescu a declarat că există o singură soluţie onestă pentru actuala situaţie politică: demisia Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.

Premierul s-a angajat într-o coaliţie anti-prezidenţială
Decizia celor 322 a deteriorat relaţia dintre Parlament şi Preşedinţie ?prin angajarea fără rezerve a premierului şi a celor 2 partide aflate la guvernare într-o coaliţie antiprezidenţială?. Şeful statului a subliniat asimetria dintre numărul de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa şi numărul cetăţenilor care s-au declarat pentru rămânerea sa la şefia statului, declarând că ?este inadmisibil ca voinţa poporului să rămână captivă în cadrul unei majorităţi de conjunctură?.

?Avem nevoie de un Guvern competent?
În acest context, Băsescu susţine că România are nevoie de ?un Guvern competent, care să se bucure de un sprijin transparent. Un Guvern care să aplice exclusiv interesul naţional şi un Guvern legitim din punct de vedere electoral, aşa cum ar rezulta din alegeri anticipate?. Preşedintele a vorbit şi despre posibilitatea ca liderii partidelor parlamentare să fie retincenţi la confruntarea cu electoratul şi să nu fie de acord cu alegerile anticipate.

?Vă asigur de respectul meu real faţă de instituţia Parlamentului"
Plecând de la conflictul cu ?cei 322?, Traian Băsescu şi-a afirmat totuşi respectul faţă de ?instituţia Parlamentului?. Cu toate astea, şeful statului a transmis următorul mesaj: ?Vă transmit cu toată tăria că impopularitatea acestei instituţii accentuată de înfrângerea la vot a deciziei celor 322 poate duce la ruperea definită a reprezentanţilor de cetăţeni?.

Din sală au lipsit parlamentarii PRM, care nu au dat curs de altfel nici invitaţiei la Cotroceni, pentru consultări. Într-un comunicat, PRM îl acuză pe Traian Băsescu că merge de fapt în plen ?pentru a sfida partidele care l-au suspendat din funcţie?. Parlamentarii au anunţat că nu vor face declaraţii ca urmare a discursului de astăzi al preşedintelui. După mesajul preşedintelui, parlamentarii au aprobat cererea preşedintelui de organizare a unui referendum în legătură cu votul uninominal.

La discursul preşedintelui a asistat un ?Găozar ? Ţigan împuţit?
La discursul preşedintelui din Parlament, deputatul PSD Emilian Cutean a asistat îmbrăcat cu un tricou alb având inscripţionat pe partea din faţă cifra 322, iar pe spate scrise cuvintele ?Găozar? şi ?Ţigan împuţit?. Emilian Cutean este preşedintele Comisiei pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989.

Antena 3

×
Parteneri
Cenunţătorul lui Coldea la DNA, dezvăluiri explozive despre şantaj
x close