Antena 3 CNN Politică Băsescu vs. Tăriceanu la EuroNews

Băsescu vs. Tăriceanu la EuroNews

Băsescu vs. Tăriceanu la EuroNews
15 Mai 2007   •   07:36

Într-un interviu acordat Euronews, preşedintele suspendat Traian Băsescu a continuat seria atacurilor la adresa premierului Tăriceanu, pe care îl acuză că a intervenit în problemele justiţiei. În replică, tot la Euronews, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedintele suspendat este singurul responsabil pentru criza politică actuală, din cauza comportamentului adoptat. Chiar de la prima întrebare, preşedintele suspendat a ţinut să clarifice cum s-a ajuns în situaţia politică actuală. Vinovaţi sunt cei 322 de parlamentari. ?Cei care au dat o lovitură politică sunt cei 322 de parlamentari, dacă vă uitaţi, cei 322 reprezintă cinci partide politice?.

?Mă gândesc mai ales la caracterul conflictual al comportamentului preşedintelui pe scena politică. Performanţa sa trebuie să fie, de altfel, greu de egalat: a reuşit să intre în conflict cu Parlamentul, CSM, de multe ori cu guvernul. Toate acestea au motivat, în cele din urmă, reacţia Parlamentului care l-a suspendat?, a replicat premierul.

La întrebarea reporterului legată de o posibilă continuare a colaborării cu premierul Tăriceanu, Băsescu a ocolit un răspuns clar. ?Problema nu este Tăriceanu. Problema e reprezentată de cei 322 de deputaţi care alcătuiesc o formidabilă alianţă plotică, care controlează Parlamentul?.

Premierul Tăriceanu nu este însă de aceeaşi părere. ?Nu văd cu foarte mult optimism viitorul dacă preşedintele revine în funcţie. Pentru că are o slabă capacitate de a învăţa din lecţiile trecutului. Probabil că va păstra aceeaşi manieră de comportament. Cred că în această situaţie, după 20 mai, multe instituţii, mulţi lideri politici vor trebui să-l neglijeze, să-l ignore pe preşedintele care va fi atunci?.

Problema crizei din justiţie a rămas în continuare o minge aruncată de pe un teren pe altul. ?Premierul este cel care a făcut intervenţii diverse asupra justiţiei, la ministrul justiţiei, la procurorul general, la mine, în faţa Parlamentului. Eu sunt cel care spun că justiţia trebuie protejată de orice intervenţie politică?, susţine Băsescu. ?Lupta împotriva corupţiei nu este fapta unei singure persoane, fie ea preşedintele sau altcineva: lupta împotria corupţiei este făcută de justiţie?, a replicat Tăriceanu.

Interviul preşedintelui suspendat s-a terminat pe un ton optimist. ?Eu nu mă tem, alţii ar trebui să se teamă. Nu mi-e teamă să mă prezint în faţa electoratului. Am cerut alegeri anticipate încă din 2005?. Primul ministru însă crede că ?există însă o categorie care nu-l ignoră - electoratul - sondajele îl dau ca favorit. Vom vedea a doua zi după 19 mai?.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close