Antena 3 CNN Politică Boc: PD nu exclude o alianţă cu PSD

Boc: PD nu exclude o alianţă cu PSD

Boc: PD nu exclude o alianţă cu PSD
21 Mai 2007   •   21:10

Acum, că referendumul s-a încheiat, partidele încep să se gândească şi la posibilele alianţe. Se gândesc strategii, se caută parteneri, taberele se repliază. Vasile Blaga şi Emil Boc tatonează principalul partid de opoziţie, şi anume, Partidul Social Democrat, în vederea formării unui guvern de uniune naţională din care să facă parte reprezentanţi din toate partidele. În premieră, liderul PD a afirmat luni seară într-o emisiune televizată că partidul său ar putea elimina mai devreme sau mai târziu din programul politic acea teză care prevede o incompatibilitate cu PSD şi care exclude orice fel de colaborare între cele două formaţiuni până în 2008.

?Când am introdus această teză, PSD-ul era un partid profund nereformat, dominat de corupţie şi incapabil să reprezinte stânga modernă din România. Considerăm că încă mai are multe de făcut pentru a fi compatibil cu exigenţele de colaborarea cu PD. Decizia va trebui să aparţină partidului care ar trebui să aprecieze mai devreme sau mai târziu dacă va face această operaţie chirurgicală în programul partidului?, a menţionat Emil Boc.

Nici social democraţii nu neagă proverbul "unde-s mulţi, puterea creşte". Mircea Geoană a declarat că PSD este deschis la colaborări cu toate partidele, însă a exclus categoric posibilitatea colaborării cu PD şi i-a acuzat pe democraţi de limbaj dublu. Dar, deocamdată, nu alianţele sunt prioritatea, ci asigurarea unei majorităţi care să suţină actualul guvern. "BPN a decis că vom propune, marţi, forului statutar demararea de discuţii exploratorii cu alte partide parlamentare, pentru a găsi soluţii pentru o majoritate transparentă care să asigure o guvernare stabilă şi eficace pentru restul ciclului pe care îl traversăm", a declarat Mircea Geoană.

Şi liberalii caută parteneri
Pe de altă parte, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, s-a ferit să spună care sunt posibilii parteneri la care se gândeşte, dar surse din partid, citate de Mediafax, spun că cele mai vehiculate variante sunt PNŢCD, Acţiunea Populară şi PIN. "Nu avem intenţia să facem o negociere pentru o altă majoritate politică. Ceea ce vă pot spune este că, în perioada următoare, vom începe discuţii pentru a se realiza un important proiect politic: reunificarea forţelor de centru-dreapta de pe scena politică românească. Vom începe discuţii cu astfel de partide'', a declarat Tăriceanu.

O posibilă alianţă este un plan la care se gândesc serios reprezentanţii PLD. Ideea a fost dezvăluită, duminică, de Gheorghe Flutur, şi reluată de Teodor Stolojan. Care a dat şi detalii despre cum vede PLD structura: un pol de centru-dreapta, alături de PD, PNG şi UPSC.

Antena3.ro

×
Parteneri
Reţeaua generalilor. Traseul banilor proveniţi din şpăgi
x close