Antena 3 CNN Politică Confruntarea de la ASE, sub semnul întrebării: Staff-urile partidelor nu se înţeleg pe locaţie, moderator şi teme

Confruntarea de la ASE, sub semnul întrebării: Staff-urile partidelor nu se înţeleg pe locaţie, moderator şi teme

Confruntarea de la ASE, sub semnul întrebării: Staff-urile partidelor nu se înţeleg pe locaţie, moderator şi teme
Sursa foto: Antena3
17 Noi 2009   •   15:19

Promovată în ultimele zile, confruntarea electorală dintre candidaţi prezidenţiali provoacă nemulţumiri la nivelul fiecarui staff de campanie. Fiecare echipă ar dori condiţii şi teme de discuţii care să le avantajeze propriul concurent. A doua tură de negocieri care a avut astăzi la ora 13:00 nu s-a soldat cu nici o înţelegere, părţile implicate convenind o nouă întrevedere la ora 18:00. Dacă social-democratul Mircea Geoană încearcă să păstreze iniţiativa acestei dezbateri, propunând în continuare ASE ca locaţie şi ca moderator pe rectorul acestei universităţi, fostul său coordonator al tezei de doctorat, Ion Roşca, staff-ul preşedintelui Traian Băsescu ar dori confruntare doar între primii trei clasaţi în sondaje, o nouă locaţie şi alt mediator, rectorul fiind bănuit de simpatii şi apropieri pesediste. Purtătorul de cuvânt al candidatului PSD, Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă că locaţia nu este bătută în cuie, putând fi schimbată. Totodată, Mircea Geoană ar fi fost de acord cu participarea la o altă dezbatere ulterioară, cerere formulată de staff-ul formulată de echipa lui Băsescu.

Progresul lent înregistrat între negocierile din cele două echipe de campanie a dat apă la moară celorlalţi candidaţi prezidenţiali. Liberalului Crin Antonescu i-ar conveni jurnalişti ca moderatori şi teme de discuţie mai variate, dar este dispus să participe la o confruntare cu cât mai mulţi dintre rivalii săi pentru Cotroceni. Marginalizat şi ignorat în ultima vreme în discursurile politice ale principalilor trei contracandidaţi, independentul Sorin Oprescu îi acuză la rândul său că se tem de o dezbatere faţa în faţă cu el, în timp ce udemeristul Kelemen Hunor susţine că românii vor soluţii, nu circ.

Moderator controversat, acuzat de Băsescu de "intoxicare"

Rectorul Academiei de Studii Economice, Ion Roşca, a trimis deja invitaţiile pentru o dezbatere la care să participe şapte dintre candidaţii la preşedinţie. Evenimentul va avea loc miercuri şi va fi axat pe problematica economică şi socială a României. Invitaţia lui Roşca a fost adresată către candidaţii cotaţi cu şanse mai mari la obţinerea fotoliului prezidenţial: Crin Antonescu, Traian Băsescu, George Becali, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Sorin Oprescu şi Corneliu Vadim Tudor.
"Credem că dialogul academic cu dumneavoastră, la care să participe studenţi şi cadre didactice din universitatea noastră, va conduce la cristalizarea unor perspective de relansare a economiei din ţara noastră şi la ieşirea cât mai grabnică din criza complexă în care ne aflăm", se arată în scrisoarea trimisă de rectorul ASE candidaţilor.

Acuzat ieri de preşedintele Traian Băsescu că ar fi membru PSD, Ion Roşca a trsnsmis o epistolă lămuritoare pe această temă şi Administraţiei Prezidenţiale, prin care îl asigură pe şeful statului că nu a avut niciodată această calitate şi că toţi candidaţii pot conta pe imparţialitatea Academiei.

În replică, Băsescu l-a acuzat pe Roşca de "intoxicare", pe motiv că ar fi lăsat să se înţeleagă că preşedintele nu ar dori să vină la dezbaterea electorală de la ASE. "Văd că este un domn de la ASE, rectorul, preşedintele ASE-ului, azi-noapte pe la ora 12.00 a trimis un fax, acum văd că a dat un comunicat în care spune că preşedintele Băsescu nu participă la întâlnire. Ba da, voi participa, dar locul şi condiţiile nu sunt poblema mea, eu habar nu am ce negociază echipele de campanie", a afirmat Traian Băsescu.

Merele discordiei

Principalele staff-uri de campanie electorală nu au ajuns nici până la această oră la o soluţie de compromis. PDL şi PNL nu sunt de acord ca proprii lor candidaţi să participe la o dezbatere în condiţiile propuse de social-democratul Mircea Geoană, care i-ar putea oferi acestuia un anume ascendent şi avantaj de imagine electorală.

Locaţia, moderatorul şi temele confruntării sunt principalele motive de discordie. Locaţia nu este dorită deoarece a fost propusă şi susţinută doar de un singur candidat. Moderatorul, rectorul Academiei de Studii Economice Ion Gh. Roşca este bănuit atât de Băsescu, cât şi de Antonescu de simpatii pesediste, ca fost îndurmător al tezei de doctorat al actualului lider PSD.
Social-democraţii au susţinut, în repetate rânduri, că Roşca nu are nici o legătură cu PSD, dar par a nu convinge pe nimeni. Ca atare, purtătorul de cuvânt al candidatului social-democrat, Victor Ponta a vehiculat teza că Băsescu a refuzat să participe la o dezbatere extinsă la care să participe şi alţi candidaţi decât primii trei clasaţi în sondaje.

Democrat-liberalul Sever Voinescu a declarat însă că adevărata problemă o constituie locul propus pentru dezbatere, el anunţând că Traian Băsescu este dispus la noi negocieri şi o dezbatere "în principiu" între cei trei principali candidaţi, Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, locul propus pentru găzduirea acestei dezbateri "nu este tocmai potrivit".

Antonescu se vrea la TVR

La rândul său, liderul liberal Antonescu a criticat televiziunea publică că nu a luat atitudine şi nu a iniţiat o dezbatere care să fie găzduită în studiourile sale. El s-a pronunţat şi pentru un moderator ales din rândurile presei, care să întrunească asentimentul tuturor participanţilor la această confruntare electorală.

"Condiţiile pe care le pun, şi le pun pentru că le consider minimale, sunt acelea de a dezbate mai multe teme decât temele economice. Putem dezbate, fără îndoială, şi viziunea asupra economiei, asupra crizei ale viitorului preşedinte, ale candidaţilor, dar nu putem restrânge doar la aceste teme, în care preşedintele nu are foarte multe pârghii de altfel, o confruntare, singura care mai rămâne posibilă pentru alegerile prezidenţiale înainte de turul întâi", a spus candidatul PNL.

Antonescu a precizat că el este disponibil să participe la o dezbatere cu oricâţi contracandidaţi, dar să fie cu moderatori din presă şi să nu se discute doar economie.
"Putem avea dezbateri în câţi se doreşte. Nu e vorba de a impune Băsescu o dezbatere sau de a impune Geoană o dezbatere. Geoană, cu această vestită dezbatere de la ASE, e singurul care încearcă să convoace, la o acţiune de partid, candidaţi ai altor partide. Eu nu am împotrivă să merg la ASE, dar ASE nu mi-a adresat nicio invitaţie. Eu nu mă prezint la convocarea domnului Geoană, mă pot prezenta la provocarea domnului Geoană", a declarat Antonescu.

În schimb, Mircea Geoană a semnalat că nu este dispus să renunţe la propunerae sa iniţială, anunţând că a primit invitaţia de la ASE şi că va fi prezent la dezbaterea stabilită miercuri după-amiază, la ora 18:00, la sediul ASE.

Oprescu:"Geoană şi Băsescu se ascund, manifestă aroganţă şi dezinteres faţă de dezbateri

Ignorat de plutonul fruntaş de candidaţi, indpoendentul Sorin Oprescu i-a acuzat pe Băsescu şi Geoană că tratează cu aroganţă şi dezinteres organizarea unor dezbateri pe teme de interes public, apreciind că aceştia au motive întemeiate să se ascundă de opinia publică.

"Geoană şi Băsescu manifestă aroganţă şi dezinteres faţă de dezbateri. Au motivele lor să se ascundă: Băsescu ascunde făcutele şi nefăcutele mandatului său ratat, de cinci ani, Geoană - fals şi demagog - încearcă să îşi ascundă adevărata faţă", a spus Oprescu.

Candidatul independent la Preşedinţie a criticat caracterul şi moralitatea contracandidaţilor săi, precizând că Geoană "sacrifică partidul şi proprii săi votanţi pentru interesele personale", iar Băsescu "calcă pe cadavre pentru a-şi menţine puterea".

Oprescu şi-a reiterat disponibilitatea de a participa la orice dezbatere, pe orice teme de interes naţional, şi care să se desfăşorare într-un cadru serios, neutru, moderatorii să fie jurnalişti sau experţi, care să aibă o atitudine echidistantă şi imparţială, iar dezbaterea să vizeze mai multe teme, printre care şi neîndeplinirea responsabilităţilor de către actualul preşedinte, politica externă şi viitorul României.

Kelemen Hunor: Oamenii aşteaptă de la politicieni "soluţii, şi nu circ"

Întrebat dacă se va duce la confruntarea de miercuri de la ASE, Sorin Oprescu a spus că nu l-a invitat nimeni. La rândul său, candidatul UDMR Kelemen Hunor a precizat că va participa la această dezbatere numai dacă va fi invitat.

"Spun, însă, în continuare, că ar fi trebuit să avem, cel puţin de la jumătatea campaniei, multe dezbateri şi confruntări despre programe, soluţii, viziuni. Din păcate, văd că doar în ultima săptămână vor fi confruntări directe între candidaţi. Dacă se întâmplă, miercuri seară la ASE, aceasta va fi o întâlnire cu toţi candidaţii sau cu cei care au acceptat invitaţia lansată. Vom vedea, dar asta ne-a lipsit, şi nu mie personal, ci alegătorilor ca să vadă cine ce doreşte", a conchis Kelemen Hunor, afirmând că oamenii aşteaptă de la politicieni "soluţii, şi nu circ".

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close