Antena 3 CNN Politică Constituţia, discutată luni de partide şi preşedintele Traian Băsescu

Constituţia, discutată luni de partide şi preşedintele Traian Băsescu

Constituţia, discutată luni de partide şi preşedintele Traian Băsescu
Sursa foto: basescu
14 Mar 2010   •   10:52

Constituţia ajunge, luni, la Palatul Cotroceni. Politicienii din partidele parlamentare sunt aşteptaţi la consultări de preşedintele Traian Băsescu. Fiecare partid a stabilit deja ce modificări ar vrea să fie aduse legii fundamentale. Printre acestea: menţinerea unui Parlament bicameral, sancţionarea migratorilor cu pierderea mandatului sau întărirea controlului parlamentar asupra Guvernului. Întâlnirea este programată la ora 15.00.

Mai toate partidele parlamentare vor da mâine curs demersului prezidenţial. Singurii absenţi vor fi reprezentanţii UDMR, care sărbătoresc Ziua Ungariei.

Doleanţele democrat-liberalilor rămân neschimbate - trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300.

Interdicţia migrării aleşilor de la un partid la altul sau pierderea mandatului de către parlamentarii care demisionează din partidele din partea cărora au candidat - sunt principalele propuneri cu care social-democraţii vor merge la Cotroceni.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, apreciază în schimb că iniţiativa privind desfiinţarea uneia dintre camerele legislativului este un atac la democraţie!

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a anunţat, că, în perspectiva modificării Constituţiei, PNL rămâne adept al republicii parlamentare şi al unui Parlament bicameral, cu un număr redus de parlamentari.

"PNL va merge la aceste consultări, întotdeauna ne-am dus, nu există niciun motiv să nu discutăm aceste lucruri. Mandatul în linii mari este formulat de mai multă vreme, se cunosc şi priorităţile noastre legislative, se cunoaşte şi poziţia noastră privitoare la modificarea Constituţiei în baza referendumului", a declarat preşedintele PNL.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au respins, recent, solicitarea PDL privind constituirea unei comisii de revizuire a Constituţiei, împotriva demersului votând PSD şi PNL. La referendumul naţional de anul trecut, 77,78% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari.

Antena 3


×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close