Antena 3 CNN Politică Cum vor vota românii din Diaspora la alegerile parlamentare. Răspunsul oficial al Ministerului de Externe

Cum vor vota românii din Diaspora la alegerile parlamentare. Răspunsul oficial al Ministerului de Externe

Ministerul de Externe a răspuns unei solicitări cu privire la modalitatea în care românii din Diaspora vor vota pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, în contextul în care multe țări au luat o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus.

Cum vor vota românii din Diaspora la alegerile parlamentare. Răspunsul oficial al Ministerului de Externe
Sursa foto: Hepta
de Alin Tarnovschi    |    11 Sep 2020   •   21:46

"În vederea organizării în bune condiții în străinătate a alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, încă din luna iunie a.c., misiunile României în străinătate au primit instrucțiuni să contacteze autoritățile străine competente din țările de reședință, în vederea evaluării posibilității reale și concrete de organizare de secții de votare pe teritoriul acestor state, precum și pentru informarea cu privire la măsurile de igienă și protecție sanitară concrete care trebuie respectate pe parcursul desfășurării procesului de votare la secție în contextul pandemiei de COVID-19.

Acest proces de evaluare este în derulare, misiunile României în străinătate fiind în prezent în dialog cu autoritățile din statele de reședință, dar trebuie avut în vedere că elementul principal pe care se fundamentează decizia autorităților din statele de reședință și de care va trebui ținut cont în contextul actual îl reprezintă evoluția pandemiei de COVID-19 în acele state.

Din păcate, nimeni nu poate, la acest moment, să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia și ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată. De aceea, luând în considerare riscurile sanitare și obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse țări, recomandarea pe care MAE o adresează cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondență.

Este o modalitate sigură și simplă și care permite exercitarea în condiții de siguranță sanitară a acestui drept constituțional, în contextul special generat de pandemie.

MAE recomandă românilor din Diaspora să voteze prin corespondență

Până la acest moment, conform informațiilor primite de la misiunile diplomatice, cele mai multe state permit organizarea de secții de votare, cu respectarea unor măsuri stricte: purtarea măștilor de protecție de către participanții la procesul electoral (alegători și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare), dezinfectarea periodică a mâinilor, păstrarea distanței fizice recomandate sau instalarea unor panouri de protecție, amplasarea în localul de vot a recipientelor cu dezinfectant, dezinfectarea periodică a suprafețelor din localul de vot.

Aceste recomandări sunt în vigoare la această dată și, potrivit informărilor transmise de cele mai multe autorități străine, nu poate fi exclusă situația ca, în funcție de evoluția pandemiei, ele să fie revizuite, inclusiv înăsprite. Există țări în care, potrivit reglementărilor în vigoare, trebuie limitat și numărul de persoane care pot participa la un eveniment public, cum este deja cazul în Marea Britanie, Luxemburg sau Belgia, ceea ce ar putea crea dificultăți în desfășurarea în parametri optimi a procesului de votare. De altfel, în acest context, sunt state (Regatul Unit, Olanda) care au ”recomandat ferm” utilizarea exclusivă a votului prin corespondență.

Conform răspunsurilor comunicate până la această dată de autoritățile din statele în care România are reprezentare diplomatică, în conformitate cu măsurile dispuse în contextul pandemic actual la nivelul fiecărei țări, autoritățile din Malta și Nigeria au informat că nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice, nici în alte locații. În alte state există în vigoare, la această dată, restricții de circulație în ziua de duminică (Peru), ceea ce poate afecta organizarea votului la secție într-o astfel de zi. De asemenea, există state unde, în mod tradițional, autoritățile nu permit organizarea de secții de votare decât în sediile misiunilor (ambasade sau consulate), de exemplu Canada. 

Întrucât evoluția pandemiei la nivel global este fluidă și incertă, așa cum menționam mai devreme, nu poate fi exclusă varianta ca unele state, dacă se vor confrunta cu o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, să adopte măsuri restrictive care vor afecta organizarea secțiilor de votare.

De aceea, pentru a evita situația în care, din cauza restricțiilor impuse de autoritățile altor state cu privire la organizarea de secții de votare, cetățenii români s-ar putea confrunta cu dificultăți importante în a-și exercita dreptul de vot la secție, MAE reiterează recomandarea ca alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să se înregistreze pentru a vota prin corespondență, pe platforma https://www.votstrainatate.ro/

Este o alternativă sigură, simplă, rapidă, prin care alegătorii din străinătate au certitudinea că vor putea să își exprime dreptul de vot și, mai ales, au siguranța că nu se expun unor riscuri sanitare generate de pandemia de COVID-19 sau unor situații în care trebuie să parcurgă o distanță mare până la secția de votare", se arată în comunicatul MAE.

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close