Antena 3 CNN Politică Demisia lui Băsescu - Uite-o, nu e!

Demisia lui Băsescu - Uite-o, nu e!

Demisia lui Băsescu - Uite-o, nu e!
20 Apr 2007   •   19:50

Traian Băsescu a anunţat vineri, la ora 19:00, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că nu mai demisionează şi că va merge la referendum pe data de 20 mai. Preşedintele a enunţat câteva motive pentru care şi-a schimbat opinia. Unul priveşte clasa politică, mai precis ?coaliţia anti-prezidenţială? care ar fi decis suspendarea ca un prim punct din programul de eliminare a sa din competiţia politică. Un al motiv este dat de prelungirea crizei politice prin actul demisiei. Alegerile anticipate prezidenţiale se puteau organiza abia în 3 sau 4 luni, pe când referendumul va tranşa criza în doar o lună. Traian Băsescu a încheiat optimist anunţul său spunând: ?Ne vedem la Cotroceni!?, cu trimitere la rezultatul referendumului.

Miting pro Băsescu în Bucureşti, duminică
Fundaţia pentru Înfrumuseţarea Capitalei şi Asociaţia pentru Siguranţa Cetăţenilor vor organiza duminică, 22 aprilie, un miting de susţinere a preşedintelui României. Organizatorii afirmă că la această manifestare sunt aşteptate 10.000 de persoane. Comisia pentru avizarea adunărilor publice din cadrul Primăriei Capitalei a aprobat organizarea acestui miting în Piaţa Constituţiei - în parcare, fără perturbarea traficului rutier - între orele 17.00 şi 22.00, a anunţat vineri Compartimentul pentru relaţia cu mass-media al municipalităţii, citat de Rompres.

Deciziile Curţii Constituţionale
Declaraţia de presă a preşedintelui vine la capătul unei alte zile fierbinţi în care presa a stat cu ochii pe Curtea Constituţională. Aceasta a confirmat, vineri după-amiază, decizia suspendării preşedintelui. De asemenea, Curtea a respins contestaţia lui Traian Băsescu referitoare la votul de joi din legislativ şi a anunţat că interimatul va fi asigurat de către Nicolae Văcăroiu.

Nicolae Văcăroiu este preşedinte interimar
Preşedintele Senatului a preluat cheile Palatului Cotroceni din mâinile lui Traian Băsescu vineri seară, dar a anunţat că-şi va păstra biroul de la Palatul Parlamentului în timpul celor 30 de zile de interimat. Văcăroiu va delega funcţia de şef a Senatului lui Doru Ioan Tărăcilă, în prezent vice-preşedinte al Camerei amintite. De asemenea, într-o conferinţă de presă, Nicolae Văcăroiu a promis că nu va schimba echipa de consilieri de la Cotroceni, însă îşi rezervă dreptul de a numi un alt şef al cancelariei prezidenţiale şi un alt purtător de cuvânt.

Reacţiile politicienilor după anunţarea deciziei preşedintelui

Vicepreşedintele Partidului Social Democrat, deputatul Victor Ponta, a declarat vineri că PSD va continua să lupte să îi schimbe din funcţii pe Traian Băsescu şi pe Călin Popescu-Tăriceanu, chiar dacă preşedintele a renunţat să îşi mai dea demisia. 'Eu cred că sunt în egală măsură vinovaţi, şi Băsescu, şi Tăriceanu, de tot ce s-a întâmplat în aceşti doi ani. Toată cearta din aceşti doi ani a fost între grupul din jurul domnului Băsescu şi grupul din jurul domnului Tăriceanu. S-au lovit la contracte, s-au lovit la funcţii, s-au lovit la interese - de acolo a pornit toată cearta', a afirmat Ponta.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, crede că Traian Băsescu 'minte chiar şi un ultima clipă a mandatului său de preşedinte'. Replica preşedintelui Camerei apare după ce Traian Băsescu a susţinut, vineri seară, că 'Bogdan Olteanu a declarat că se prefigurează schimbarea Legii electorale'.

Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat vineri că, dacă preşedintele suspendat Traian Băsescu va câştiga referendumul organizat peste 30 de zile, PC va demara o nouă procedură de suspendare a acestuia. 'Domnul Traian Băsescu a dovedit, prin refuzul de a-şi prezenta demisia aşa cum a promis, că nu are cuvânt, nu are onoare, nu se poate avea nici cea mai mică încredere în el. Nu ne mai interesează Traian Băsescu, indiferent dacă este preşedinte suspendat sau nesuspendat, indiferent dacă va câştiga referendumul necesar pentru confirmarea suspendării', a afirmat, la Antena 3, liderul conservator.

Traian Băsescu a invocat scuze penibile pentru a nu demisiona, a declarat vineri, vicepreşedintele executiv al Partidului România Mare, Lucian Bolcaş. 'Este pentru prima dată când românii văd adevărata faţă a lui Traian Băsescu, un om lipsit de cuvânt şi de onoare, obişnuit să joace poker ca marinarii în port. Îmi e ruşine că a trebuit să îl consider preşedinte. Penibilul scuzelor pe care le invocă mă face să cred că nu se poate da mâna cu un asemenea om', a spus Lucian Bolcaş.

Preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc, consideră justificată decizia lui Traian Băsescu de a renunţa să-şi mai dea demisia din funcţia de şef al statului. 'Decizia este justificată de faptul că cei care s-au coalizat să-l suspende din funcţie s-ar fi coalizat pentru a-l împiedica să mai candideze', a declarat vineri liderul democrat.

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Marko Bela, consideră că Traian Băsescu a făcut o mare greşeală atunci când şi-a anunţat demisia din funcţia de şef al statului în cazul în care va fi suspendat de Parlament, fără să îşi fi făcut analizele necesare.

Senatorul liberal Puiu Haşotti consideră că, prin decizia anunţată vineri de Traian Băsescu de a nu mai demisiona, acesta a dovedit încă odată 'că este un om fără onoare, care nu îşi respectă cuvântul dat'. 'Şantajistul Traian Băsescu, supranumit Băsescu '5 minute', a jucat la cacialma cu demisia din funcţia de preşedinte, sperând să impresioneze electoratul şi să sperie Parlamentul României', a declarat senatorul PNL, potrivit Rompres.

Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, joi
Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament în cursul zilei de joi cu 322 de voturi "pentru", în timp ce ?împotrivă? au votat doar 108 de parlamentari. La 3 ore după decizia Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a mers în Piaţa Universităţii, acolo unde încă de joi dimineaţă se adunaseră susţinătorii şefului statului. Mulţimea l-a primit pe Traian Băsescu scandând mesajul: ?Nu vă daţi demisia?.

Antena3.ro & Rompres

×
Parteneri
Raisa, fetiţa de 2 ani dispărută ieri din fața casei, a fost găsită moartă
x close