Antena 3 CNN Politică Demnitarii vor fi evacuaţi din casele de protocol

Demnitarii vor fi evacuaţi din casele de protocol

Demnitarii vor fi evacuaţi din casele de protocol
22 Iun 2007   •   18:09

Demnitarii care stau în case de protocol, deşi nu mai au acest drept, trebuie să elibereze locuinţele în două luni, altfel vor fi evacuaţi... sau vor plăti penalităţi usturătoare. Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a emis un ordin în acest sens, care îi nemulţumeşte pe chiriaşii cu nume sonore. Unii chiar ameninţă cu măsuri extreme. Secretariatul General al Guvernului va reduce numărul locuinţelor de serviciu la maximum 180 de imobile, iar numărul locuinţelor de protocol la maximum 15-20 de spaţii.

Foştii demnitari care şi-au pierdut funcţiile vor fi obligaţi să părăsească locuinţele la care nu mai au dreptul. Imobilele administrate de RA-APPS vor fi vândute la licitaţie publică deschisă. Măsura nu include clădirile care fac parte din fondul locativ de protocol, sediile de ambasade, reprezentanţele organizaţiilor internaţionale interguvernamentale acreditate în România, de ministere şi alte instituţii publice.

Pe lista celor 21 de foşti demnitari se numără şi fostul consilier prezidenţial, Dan Iosif, foştii miniştri Alexandru Fărcaş, Georgiu Gingăraş, Silvia Ciornei, ex-procurorul general Tănase Joiţa şi regizorul Cristian Hadji-Culea sau procurorul Ciprian Nastasiu. Figurează şi MArian Avram, directorul Agenţiei Naţionale de Sănătate Veterinară, fostul secretar de stat de la cultură, Dumitru Pâslaru, sau fostul deputat PSD Constantin Sava.

Cele mai multe dintre adrese sunt locuinţe interbelice din sectorul 1, dar şi 7 apartamente dintr-un bloc de pe bulevardul Unirii. Chiria pentru locuinţele de serviciu şi de protocol este de un euro pe metrul pătrat. Pentru proprietăţile folosite, situate adesea în zone centrale, chiriaşii RAPPS plătesc în prezent chirii lunare cuprinse între 87-450 de euro lunar, în condiţiile în care, în Capitală, o garsonieră nu poate fi închiriată cu mai puţin de 200-250 de euro lunar. Unii dintre foştii demnitari au contestat ordinul de evacuare sau au cerut înapoi banii pe care i-ar fi investit în renovarea şi îmbunătăţirea imobilului.

Fostul consilier al lui Ion Iliescu, Dan Iosif, a ameninţat că aruncă-n aer locuinţa. Printre cei somaţi să predea locuinţele de serviciu se află şi familiile unor demnitari decedaţi. Văduva fostului preşedinte al Cooperaţiei de consum, Nicolae Gavrilă, a contestat în instanţă ordinul de evacuare, iar procesul este pe rol. La începutul săptămânii, şeful secretariatului general al Guvernului, Ilie Bolojan a emis un ordin prin care demnitarii care nu mai au dreptul să ocupe locuinţe de serviciu sau de protocol trebuie să elibereze imobilele în maximum 60 de zile. În caz contrar ei riscă evacuarea forţată sau plata unor penalităţi.

ILIESCU TREBUIE SĂ PĂRĂSEASCĂ LOCUINŢA RA-APPS

Antena 3

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close