Antena 3 CNN Politică Dezbaterile pe buget au fost suspendate: Contre PSD-PDL pe tema alocării banilor pentru primării

Dezbaterile pe buget au fost suspendate: Contre PSD-PDL pe tema alocării banilor pentru primării

Dezbaterile pe buget au fost suspendate: Contre PSD-PDL pe tema alocării banilor pentru primării
Sursa foto: Camera Deputaþilor
07 Ian 2010   •   17:45

Parlamentarii Puterii din comisiile de buget-finanţe s-au tot contrat de-a lungul zilei de joi cu cei ai Opoziţiei pe tema amendamentelor depuse de aceştia din urmă la proiectul bugetului de stat pe anul 2010. Discuţiile au fost îngreunate şi de faptul că mai multe amendamente formulate de parlamentarii PSD nu fuseseră centralizate, fapt care făcea ca dezbaterile pe modificările propuse de unii parlamentari să nu aibă un obiect. Totul a culminat cu încercarea PSD de a impune un amendament prin care Consiliile Judeţene urmau a fi mandatate să aloce sumele pentru echilibrarea bugetelor consiliilor locale şi nu Direcţia Ministerului Finanţelor, parlamentarii PDL provocând suspendarea şedinţei comsiilor de resort până mâine dimineaţă.

Comisiile de buget-finanţe şi-au suspendat dezbaterile la proiectul de buget după ce deputatul PSD Petre Petrescu a propus un amendament la modul de echilibrare a bugetelor locale, amendament care implica şi modificarea legii 273.

"Suntem în următoarea situaţie, conform sesizării Birourilor Permanente Reunite termenul de depunere a amendamentelor este până în seara aceasta la ora 20.00. În acelaşi timp noi am fost sesizaţi să începem dezbaterile în dimineaţa acestei zile, am încercat să împăcăm şi capra şi varza, să facem dezbateri în condiţiile în care toate amendamentele încă nu au fost depuse, ele curg", a afirmat, la final, preşedintele de şedinţă al Comisiilor reunite de buget-finanţe, deputatul PSD Viorel Ştefan. El a acuzat reprezentanţii PDL din comisie că au împiedicat desfăşurarea dezbaterilor.

Acuzaţii privind modul de alocare a banilor

La rândul său, deputatul PDL, Petru Călian a acuzat PSD şi PNL că încearcă să impună direcţionarea banilor către proprii lor baroni locali prin mandatatea CJ-urilor cu competenteţele de alocare a banilor, un scenariu apreciat drept inacceptabil.

"Din start s-a început toată dezbaterea pe amendamente prost organizată, era normal ca din start să avem toate amendamentele, astfel încât să le putem parcurge, şi mai mult de atât (a apărut, n.r.) starea de nervi accentuată atunci când colegii din PSD, în cârdăşie cu PNL, n-au reuşit să-şi promoveze anumite amendamente prin care nu doresc altceva decât să reînvie baronii locali", a susţinut Călian.

Lucrările comisiilor vor fi reluate vineri dimineaţă, după centralizarea amendamentelor, urmând ca membrii celor două comisii să încerce să se pună de acord asupra implicaţiilor exacte ale solicitărilor formulate de deputatul PSD, Petre Petrescu, al cărui amendament va căpăta până mâine şi o formă scrisă.

Consiliile Judeţene sau Ministerul Finanţelor?

Deputatul PSD propusese, la articolul din textul proiectului, ca sumele pentru echilibrarea bugetelor consiliilor locale să se facă prin hotărâri ale Consiliilor Judeţene şi nu prin decizia Direcţiei Ministerului Finanţelor. Totodată, parlamentarul PSD propunea ca repartizarea de fonduri către CL-uri să ţină seama de gradul contribuţiei localităţilor la veniturile colectate la nivel judeţean.
Mai mulţi membri ai comisiilor s-au opus însă invocând faptul că propunerea implică modificarea articolului 33 din legea 273, anume legiferarea unei derogări de la modalitatea în care se echilibrează bugetele locale.
În lipsa unui acord între cele două tabere pe această temă s-a decis suspendarea dezbaterilor până vineri dimineaţă, când stafful tehnic al comisiilor ar trebui să le pună la dispoziţie centralizatorul cu amendamentele depuse la proiectul de buget.
Anteriror, după finalizarea dezbaterilor generale, care au avut loc în cursul dimineţii de joi, parlamentarii comisiilor de buget-finanţe au reluat, cu puţin înaintea orei 16.00, dezbaterile privind proiectul bugetului de stat. Senatorii şi deputaţii au posibilitatea de a depune amendamente până joi seară, la ora 20.00.
Cele două comisii au decis, prin vot majoritar, să lucreze joi până la ora 20.00, iar de vineri în intervalul 10.00 - 20.00, cu o pauză între orele 13.00 şi 15.00.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close