Antena 3 CNN Politică Doi ani şi jumătate de mandat Băsescu

Doi ani şi jumătate de mandat Băsescu

Doi ani şi jumătate de mandat Băsescu
21 Apr 2007   •   12:49

Cei aproape doi ani şi jumătate de mandat parcurşi de Traian Băsescu au fost marcaţi de scandaluri al căror protagonist a fost chiar şeful statului. Despre Băsescu s-a spus că manifestă un comportament atipic pentru funcţia sa. Că râde, cântă şi dansează, chiar şi atunci când nu este cazul. Deşi nu este un bun vorbitor de limba engleză, nu a ezitat să ţină discursuri în limba lui Shakespeare. Din decembrie 2004, periodic, opinia publică a aflat despre nemulţumiri sau comentarii prezidenţiale, care ies din tiparul clasic al unui şef de stat.

Din prima lună de mandat, Traian Băsescu afirma că este ?un adept al alegerilor anticipate imediate pentru a scăpa de o soluţie imorală care se numeste PUR?. Scandalul a continuat, astfel încât Partidul Conservator a hotărât la sfârşitul anului trecut ieşirea formaţiunii de la guvernare. Reprezentanţii PC au considerat la data respectivă că şi-au făcut datoria. ?Îl lăsăm pe domnul Traian Basescu cu soluţia imorală în braţe să se descurce cu ea cum ştie mai bine?, afirma la vremea respectivă Dan Voiculescu.

Un alt război dus de preşedintele, cel cu Guvernul. Preşedintele a promis de la bun început că, atunci când Guvernul nu face ?ce trebuie?, el nu o să tacă. Cele mai multe săgeţi au fost aruncate spre premierul Tăriceanu. I-a atras atenţia că grupuri de interese protejate de guvernarea anterioară încearcă să aiba acces la diverşi miniştri ai actualului executiv şi chiar să îşi numească secretari de stat.

Numele lui Traian Băsescu a fost implicat şi într-un scandal referitor la un imobil din strada Ştefan Mihăileanu pe care, deşi nu l-a inclus în declaraţia de avere, îl are în proprietate. În urma scandalului mediatic a declarat că renunţă la imobil. Ulterior, s-a răzgândit şi a spus că aşteaptă concluziile anchetei în desfăşurare. DNA a decis că preşedintele Traian Băsescu nu poate fi cercetat în prezent în legătură cu deţinerea imobilului din strada Mihăileanu pentru că, în calitate de preşedinte, poate fi anchetat doar pentru înaltă trădare.

Traian Băsescu a uzat din plin de posibilitatea sa de a participa la şedinţele Guvernului. Pasiunea sa pentru participarea la şedinţele de Guvern, inclusiv în absenţa lui Tăriceanu, a fost văzută de unii analişti ca expresia dorinţei sale de a acapara cât mai multă putere executivă. De altfel, el a şi recunoscut public, la sfârşitul lunii aprilie 2006, într-o ediţie specială a emisiunii Marius Tucă Show, că regretă numirea lui Tăriceanu ca premier.

În septembrie 2006, a izbucnit aşa numitul ?Scandal Potcoava?. La vremea respectivă, presa a relatat despre o întâlnire de la restaurantul din Giuleşti unde s-ar fi discutat despre înfiinţarea unui nou partid şi înlocuirea şefului Statului Major General. Negate vehement în acel moment, lucrurile par să prindă contur astăzi, pentru că şi şeful SMG a fost schimbat, iar între timp a luat fiinţă PLD, formaţiune care susţine fără rezerve demersurile prezidenţiale.

?Scandalul Bileţelelor? a degenerat în acest an. La Antena 3, fostul consilier prezidenţial Elena Udrea a vorbit despre existenţa unui bileţel prin care premierul cerea preşedintelui să intervină în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu. Imediat, conducerea PC prezintă public un document semnat de Traian Băsescu prin care şeful statului cerea fostului ministru al Economiei să intervină în favoarea unei societăţi comerciale.

Pornind de la acest schimb de bileţele, PSD declanşează strângerea de semnături pentru suspendarea preşedintelui. Traian Băsescu nu se dezminte nici de această dată, iniţial anunţând că demisionează la 5 minute după ce Parlamentul va anunţa demisia sa, pentru ca ulterior să se răzgândească.

Antena 3

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close