Antena 3 CNN Politică Eckstein Kovacs şi Kelemen Hunor candidează la şefia UDMR

Eckstein Kovacs şi Kelemen Hunor candidează la şefia UDMR

Eckstein Kovacs şi Kelemen Hunor candidează la şefia UDMR
Sursa foto: Foto: INTACT Images
11 Dec 2010   •   14:52

Consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi-au anunţat, sâmbătă, intenţia de a candida la şefia UDMR în cadrul Congresului din februarie 2011. Anunţurile au fost făcute la tribuna (CRU) al UDMR care a avut loc la Târgu Mureş.
   
Eckstein a arătat că, în faptul că, în prezent, comunitatea maghiară din Transilvania a ajuns în situaţia de a avea "trei partide" (UDMR, Partidul Civic Maghiar şi viitorul partid al lui Tokes Laszlo - n.r.), există şi o responsabilitate a UDMR,informează Mediafax.
   
"Avem şi noi partea noastră de vină. Să deschidem noi o umbrelă. Pe cei care au plecat nu-i mai putem aduce înapoi, dar îi putem aduce pe cei care sunt apatici şi simt efectele crizei", a spus Eckstein.
   
El a arătat că este de acord cu afirmaţiile lui Marko Bela referitoare la prezenţa UDMR în mai multe coaliţii de guvernare, subliniind că înşişi alegătorii Uniunii se aşteptau ca formaţiunea să facă acest lucru şi să aibă reprezentare în diverse oficii.
   
Eckstein a precizat că, în continuare, reprezentarea parlamentară a UDMR "primează".
   
"Se vor dezbate Legea învăţământului, dar şi Legea electorală şi cea referitoare la reconturarea regiunilor. Ar trebui să putem şi noi să influenţăm aceste procese. Dacă voi avea sprijinul necesar, aş dori să candidez la preşedinţia UDMR. Nu e o surpriză pentru dumneavoastră, tot ce am făcut în ultimii 20 de ani am făcut în culorile UDMR, inclusiv ce fac acum", a spus consilierul prezidenţial.

La rândul său, Kelemen Hunor a spus că punctul forte al UDMR în ultimii 20 de ani a fost independenţa.
   
"Să nu promitem mai mult decât putem face. Dacă-i întrebăm pe oameni ce fel de UDMR vor, spun că una puternică, care să poată duce mai departe reprezentarea unită şi una în care să aibă încredere, care să se reînnoiască. Iar această reînnoire trebuie căutată în interior. Punct forte al UDMR în ultimii 20 de ani a fost independenţa. Nu sunt în UDMR de 20 de ani, am învăţat de la dumneavoastră", a spus Kelemen Hunor.
   
El a adăugat că vor trebui făcute şi unele "corecţii", arătând că după 2011 UDMR va trebui să-şi fortifice organele de decizie şi să integreze în conducerea Uniunii preşedinţii de organizaţii judeţene. Totodată, Uniunea va trebui să reprezinte "valorile multicolore" ale maghiarilor din Transilvania, a arătat el.
   
"În ultimii ani, împreună cu Marko Bela, Takacs Csaba şi alţi colegi am lucrat. Împreună. Au fost şi chestiuni în dezacord, dar am învăţat că deciziile bune sunt cele dezbătute de mai mulţi. Şi în anii ce urmează UDMR trebuie să păstreze aceste valori. UDMR există pentru că maghiarii din Transilvania au vrut acest lucru. Majoritatea maghiarilor spun că au hotărât bine", a punctat Kelemen Hunor.

Şedinţa CRU al UDMR s-a desfăşurat, sâmbătă, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. În cadrul acesteia, Marko Bela a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat la şefia UDMR, în timp ce consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi-a anunţat candidatura în faţa membrilor CRU.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close