Antena 3 CNN Politică Elena Udrea, ministrul Turismului, va coordona activităţi anti-terorism şi de informaţii

Elena Udrea, ministrul Turismului, va coordona activităţi anti-terorism şi de informaţii

Elena Udrea, ministrul Turismului, va coordona activităţi anti-terorism şi de informaţii
08 Ian 2009   •   06:33

Deşi a fost numită doar ministrul al Turismului, Elena Udrea va avea atribuţii mult mai multe şi mai mari. Printre ele se numări şi unele legate strict de domeniul informaţiilor şi al combaterii terorismului. Astfel, aceasta a fost plasată în conducerea unui minicomandament de informaţii clasificate. Prin decretul de înfiinţare al Ministerului Turismului, acesta a primit trei atribuţii de prim rang. Prima este protecţia informaţiilor clasificate, pentru care s-a înfiinţat şi un serviciu special, subordonat direct Elenei Udrea. A doua - prevenirea şi combaterea terorismului, pentru ca la minister pot ajunge date cu grad maxim de securitate.
În plus, ?are dreptul să solicite? informaţii celorlalte autorităţi publice, iar instituţiile publice, inclusiv serviciile secrete sau societăţile comerciale la care statul este acţionar, ?au obligaţia de a furniza datele solicitate?.
Contactată de Evenimentul Zilei, Elena Udrea arăta că atribuţiile sale sunt strict secrete, dar perfect legale. ?Este o prevedere care apare la toate ministerele. Am găsit-o ca fiind obligatorie şi am preluat-o. Sunt informaţii clasificate care vin la toţi demnitarii. La mine probabil vor fi puţine?.
În plus, aceasta a subliniant că ministerul pe care îl conduce face parte din cele 17 instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT) care funcţionează în baza unui Protocol secret aprobat de CSAT?.
Conform noii organizări a guvernului mai mulţi miniştri şi ministere vor avea acces la informaţii clasificate. Fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, declara pentru publicaţia citată că faptul este ?un lucru absolut grav?. ?Competenţele în materie de terorism ţin de SRI exclusiv, nu au legătură cu guvernul. Acest ministru nu poate fi decât primul între egali, este un superministru. În această formulă, în guvern se poate instala un buncăr mai mult securist decât de securitate în folosul unuia dintre Palatele de decizie politică în România. Printr-o hotărâre de guvern suntem pe cale să asistăm la instalarea unui stat în stat în Guvernul României. I se conferă astfel de libertăţi şi atribuţii unui ministru care nu are nicio legătură cu siguranţa naţională, în condiţiile în care avem suficiente organisme de control şi implementare a informaţiilor clasificate ca să mai fie încă unul?.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close