Antena 3 CNN Politică Emil Boc: Guvernul cade până în iulie

Emil Boc: Guvernul cade până în iulie

Emil Boc: Guvernul cade până în iulie
04 Iun 2007   •   07:36
?Eu pun un pariu că luna iulie ne va găsi în România cu un guvern în fruntea căruia nu se va afla Călin Popescu Tăriceanu. Până la sfărşitul acestei luni şi până la începutul lunii viitoare vom avea un alt guvern?, a declarat liderul PD, Emil Boc, în emisiunea ?Ştirea Zilei? de la Antena 3. Preşedintele democraţilor este sigur că politicienii nu vor avea vacanţă pentru că moţiunea de cenzură va trece şi executivul va cădea, iar apoi vom ajunge la alegeri anticipate. Boc exclude orice fel de intrare la guvernare alături de PSD sau PNL.

Moţiunea de cenzură depusă de PD va fi citită joi în plen şi apoi dezbătută şi votată luni. Decizia a fost luată în şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului. Moţiunea PD, depusă pentru a treia oară, a fost acceptată la Camera Deputaţilor, după încercările eşuate de săptămâna trecută. Democraţii au reuşit între timp să strângă semnăturile necesare pentru demersul împotriva Guvernului, ba chiar mai multe.

Cum? Există zvonuri potrivit cărora PD ar fi promis unele avantaje semnatarilor din alte partide pentru a se iscăli sub textul moţiunii. De exemplu, Nati Meir a anunţat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că s-a înscris în organizaţia PD Tulcea şi că va activa în cadrul grupului parlamentar al acestui partid. ?Subsemnatul Nati Meir, deputat în circumscripţia electorală nr. 38 din Tulcea, comunic că, începând cu data de 4 iunie 2007, voi activa în cadrul grupului parlamentar al PD, înscriindu-mă în organizaţia PD Tulcea?. Intrat în Parlament pe listele PRM, Nati Meir a plecat din acest partid în urmă cu doi ani.

Un alt deputat care a semnat moţiunea şi a decis să se înscrie în rândul democraţilor este conservatorul Tudor Constantin. Senatorul conservator Sabin Cutaş a declarat că gestul colegului său de partid de a semna moţiunea este într-o anumită măsură normal, cu atât mai mult cu cât PC nu a susţinut acest guvern. Tudor Constantin nu ar fi trebuit să se ralieze acestei iniţiative a democraţilor, crede Cutaş.

Şi unii parlamentari PSD au semnat moţiunea. Cei care au decis să susţină acest demers afirmă că nu au primit oferte din partea democraţilor. deputatul PSD Constantin Buhăianu. El afirmă că a susţinut moţiunea pentru că aşa este normal pentru un parlamentar de opoziţie.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PD a fost acceptată la Camera Deputaţilor, având 119 semnături de susţinere, faţă de cele 116 necesare. O moţiune pe care PD a mai depus-o şi joi, şi vineri, dar fără succes.

Documentul a fost retrimis la grupurile parlamentare din acelaşi motiv: nu se întrunise numărul de semnături necesare pentru un astfel de demers împotriva guvernului.

Emil Boc a declarat la Antena 3 că, atunci când va fi supusă la vot moţiunea de cenzură, se va vedea clar cine este la putere şi cine este în opoziţie şi PSD îşi va găsi în sfârşit identitatea.

PNL nu se teme de moţiune
Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că moţiunea introdusă de PD nu este decât o bună ocazie pentru PNL şi Guvern să arate opiniei publice modul în care şi-au îndeplinit obiectivele din programul de guvernare şi că sunt responsabili să asigure stabilitatea în România.

Funar acuză PD de fraudă
Senatorul PRM, Gheorghe Funar, îi acuză pe democraţi de fraudarea moţiunii de cenzură. Funar susţine că pe listele de semnături pentru moţiune sunt prezente şi numele unor europarlamentari care nu se află în ţară în acest moment. Senatorul PRM a facut o plângere penală la Parchet împotriva PD şi PLD şi speră ca preşedintele Băsescu să sesizeze această situaţie şi să o semnaleze Parlamentului.

?Sunt câteva semnături care, după părerea mea, pot fi altceva decât originalul. Trebuie verificate, pentru că semnătura este ştearsă?, a spus preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.

?Partidul Democrat nu poate să facă presiuni, pentru că nu este un partid aflat la putere, presiunile le fac cei care au puterea în mână (...). Noi am făcut, eventual, oferte, poate am oferit ceva acestor oameni ca să semneze, dar în nici un caz nu am făcut presiuni (...)?, a replicat Ioan Oltean, vicepreşedinte al democraţilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close