Antena 3 CNN Politică Firmele sponsor în campania din 2004 au obţinut contracte bănoase

Firmele sponsor în campania din 2004 au obţinut contracte bănoase

Firmele sponsor în campania din 2004 au obţinut contracte bănoase
02 Iul 2007   •   09:29

Dai unui partid 30.000 de lei, dar poţi beneficia de contracte de 30 de milioane de euro. Firmele care au sponsorizat partidele în campania electorală din 2004 au avut parte de succese răsunătoare după alegeri. “Săptămâna Financiară” a realizat o investigaţie privind evoluţia firmelor care au donat bani partidelor în campania din urmă cu trei ani.

Contransimex SRL a investit în PD 4.430 de lei. Ulterior a obţinut contracte de subantepriză în valoare de peste 15 milioane de euro. Un alt sponsor al democraţilor este societatea Romair Consulting, care a donat 5.200 de lei pentru campania democraţilor. Contractele au luat avânt după 2004, mai ales cu primăria Bucureşti, susţin jurnaliştii de la „Săptămâna Financiară”. Suma estimativă: 10 milioane de euro.

Romair Consulting a câştigat mai multe licitaţii la Primăria Capitalei pentru elaboarea unor studii de fezabilitate privind privind ecologizarea şi dezvoltarea potenţialului turistic a celor mai mari parcuri bucureştene. Şirul coincidenţelor continuă cu societatea Intrarom, care a donat pentru campania democraţilor 80.000 de lei. Societatea a câştigat în urma unei licitaţii un contract de 20 de milioane de euro cu ministerul Justiţiei, condus la acea vreme de Monica Macovei. Contractul se referea la informatizarea instanţelor şi Parchetelor.

Vesta Investment, societatea care a deţinut timp de câteva luni monopolul pe piaţă cu trusele medicale cerute de codul rutier, a donat PD doar 10.000 de lei. Acest scurt monopol a adus societăţii câştiguri de peste 20 milioane de lei. Estimativ, însă, valoarea contractelor derulate cu majoritatea instituţiilor statului se ridică la aproape 30 de milioane de euro.

Au fost şi societăţi care au mizat totul pe o carte necâştigătoare şi au făcut donaţii PSD. S-au reorientat însă rapid şi au devenit preferate de democraţi, susţin jurnaliştii şi dau ca exemplu firma Vega 93 din Galaţi, care a dat PSD 25.000 de lei, dar care a fost ulterior adoptată de democraţi. Contractele în construcţii ale firmei ajung la 25 de milioane de euro.

Monalisa Investment a donat PSD 30.000 de lei. Dar în spatele ei, susţin jurnaliştii, se ascund afaceri grele cu CFR Mesagerie şi Rodipet SA, societăţi privatizate pe ultima sută de metri de Guvernul Năstase. Activele societăţii Monalisa Investment valorează la ora actuală peste 20 de milioane de euro, iar afacerea în sine - peste 10 milioane de euro.

Antena 3

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close