Antena 3 CNN Politică Guvernul a finalizat bugetul pe 2016. Cine primeşte mai mulţi bani

Guvernul a finalizat bugetul pe 2016. Cine primeşte mai mulţi bani

Guvernul a finalizat bugetul pe 2016. Cine primeşte mai mulţi bani
Sursa foto: Foto: Agerpres
05 Dec 2015   •   08:16

Guvernul a finalizat bugetul pe anul viitor. Cele mai mari creşteri bugetare au fost alocate Ministerului Apărării Naţionale şi la Interne. Şi bugetele Educaţiei, Sănătăţii şi Culturii vor creşte. De asemenea, Administraţia Prezidenţială va primi mai mulţi bani faţă de anul trecut. 

 
S-au tăiat în schimb bani de la Justiţie,  Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, dar şi de la Transporturi. 
 
Unul dintre ministerele care vor primi cei mai mulţi bani, potrivit proiectului de buget pe 2016, este Ministerul Apărării Naţionale. 
 
Armata României va primi anul viitor cu peste 4 milioane de lei mai mult faţă de bugetul de anul acesta. 
 
Ministerul Culturii va primi cu aproape 200.000 de lei în plus. 
 
Ministerul Afacerilor Interne va avea şi el o suplimentare cu aproape 3 milioane de lei, în comparaţie cu bugetul pe 2015. 
 
Magistraţii vor primi şi ei bani în plus de la stat. Ministerul Public va primi cu aproximativ 200 de mii de lei mai mult în 2016, faţă de bugetul pe acest an.
 
Dacă în 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie avea alocaţi în jur de 71.000 de lei, anul viitor bugetul va creşte până la aproximativ 93 de mii de lei. Adică cu peste 21 de mii de lei mai mult.
 
Administraţia Prezidenţială va avea în schimb un buget aproape dublu. Anul acesta, bugetul alocat a fost de aproape 28.000 de lei, iar Dacian Cioloş a decis ca în 2016 să fie suplimentat până la aproape 56.000 de lei. Cea mai mare parte a banilor alocaţi merg către consolidarea Palatului Cotroceni.
 
De cealaltă parte, se află însă ministerele de unde premierul desemnat Dacian Cioloş a tăiat bani de la buget. Cea mai drastică tăiere bugetară este înregistrată la Ministerul Mediului, care a scăzut cu peste 2 milioane de lei. 
 
De asemenea, şi Ministerul Muncii, dar şi al Transporturilor au de suferit anul viitor. Proiectul de buget pe 2016 prevede reduceri de 3 milioane de lei faţă de bugetul pe 2015.  
 
Şi bugetul Agenţiei Naţională de Integritate a fost redus. Comparativ cu 2015 când instituţia avea alocată o sumă de aproximativ 38.000 de lei, anul viitor bugetul acesteia va scădea la aproape 34.000 de lei.
 
În ceea ce priveşte Produsul Intern Brut, valoarea acestuia este estimată la 746 de miliarde de lei, în vreme ce deficitul a fost estimat la 2,95% din PIB. Conform ultimelor calcule, pentru anul viitor, se aşteaptă o creştere economică de 4,1%.
 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close