Guvernul a aprobat forma finală a legilor de austeritate. Vezi amendamentele admise (VIDEO)

07 Iun 2010   •   10:58
Guvernul a aprobat forma finală a legilor de austeritate. Vezi amendamentele admise (VIDEO)

Cabinetul Boc s-a reunit, luni, în şedinţă, înaintea angajării răspunderii pe pachetul de măsuri de austeritate. La finalul acestei şedinţe, premierul Emil Boc a anunţat că din cele 51 de amendamente depuse la primul proiect de lege, doar 4 au fost aprobate. În cazul celui de-al doilea proiect, un singur amendament a fost admis.

Prima lege pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament se numeşte "Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar". La aceasta au fost depuse 51 de amendamente, dintre care doar 4 au fost acceptate.

Primul amendament se referă la precizarea clară a faptului că pensia socială minimă nu scade sub 350 de lei.

Cel de-al doilea amendament admis presupune aplicarea reducerilor prevăzute imediat după intrarea în vigoare a legii. Procedura a fost declanşată în luna mai, însă se va finaliza în această lună, a precizat Boc.

Al treilea amendament admis la prima lege precizează că şi salariile angajaţilor cabinetelor parlamentarilor sunt reduse cu 25%, iar cel de-al patrulea amendament admis prevede includerea membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale în rândul celor care vor intra sub incidenţa reducerii.La "Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor" a fost admis un singur amendament din cele aproximativ 20 care au fost depuse. Acesta presupune reducerea termenului de trei ani, cât era prevăzut iniţial pentru verificarea pensiilor de invaliditate, la un singur an.

Premierul Emil Boc a ţinut să mai precizeze că primul proiect de lege vizează reducerea salariilor şi a pensiilor, iar cel de-al doilea vizează eliminarea privilegiilor în materie de pensii.

Întrebat despre salariile angajaţilor din companiile de stat, premierul a precizat că bugetele individuale ale companiilor care nu au făcut restructurări vor fi reanalizate.


Guvernul îşi va angaja răspunderea îe cele două legi în faţa Parlamentului luni, începând cu ora 16:00.

Antena3.ro

Parteneri
x close