Antena 3 CNN Politică Hahalerele în vocabularul lui Gigi Becali şi Traian Băsescu

Hahalerele în vocabularul lui Gigi Becali şi Traian Băsescu

Hahalerele în vocabularul lui Gigi Becali şi Traian Băsescu
14 Iul 2007   •   17:27

Limbajul colocvial a intrat în forţă în politica românească. Expresii precum "Măi animalule", "Să-mi numeri ouăle", "Ciocul mic!", trimisul la "plimbare" pe "centura politicii" s-au încetăţenit în limbajul aleşilor noştri. Recent, cei mai populari doi oameni politici ai momentului, potrivit sondajelor de opinie, au găsit un element comun în vocabular. După ce au au fost filmaţi de presă degustând împreună, la Golden Blitz, o cupă de şampanie, Traian Băsescu şi Gigi Becali îşi continuă ascensiunea braţ la braţ prin intermediul limbajului.Într-un interviu acordat în această săptămână pentru Radio România Actualităţi, preşedintele Traian Băsescu a vorbit deschis despre "Hahalerele din politică".

Cuvântul hahaleră nu e nou pe plaiurile dâmboviţene, el fiind deja consacrat de preşedintele PNG, Gigi Becali, în numeroase apariţii televizate. Potrivit dex-ului, hahaleră defineşte "o persoană lipsită de scrupule, fără caracter, neserioasă". Cel mai cunoscut sinonim pentru hahaleră este cuvântul "pramatie". Numai că, nuanţa termenului a fost schimbată în ultima vreme de liderul PNG. Becali i-a numit în repetate rânduri pe unii jurnalişti, adică pe cei care îl criticau, hahalere: Spre exemplu, în cadrul unei emisiuni televizate, el s-a răstit pe un ton autoritar la gazetari: "Jigodiilor! Sunteţi nişte hahalere!" De asemenea, jurnaliştii Antenei 1 au fost şi ei ţinta atacurilor lui Gigi Becali, atunci când au relatat despre audierea acestuia la Parchet în cazul schimburilor de terenuri cu MAPN. "Sunteţi nişte proşti mă! Sunteţi nişte hahalere, infectaţi cu comunism", a tunat atunci preşedintele PNG. De gura slobodă a şefului din Ghencea nu au scăpat nici oamenii de fotbal. Hahalere au fost, pe rând, conducători de cluburi, arbitri, reprezentanţii FRF. Spre exemplu, Becali a declarat textual: "La FRF este o cloacă de nenorociţi: nişte hahalere!" De asemenea, funcţionarii de la Primăria sectorului 1 au fost catalogaţi de Becali drept "nişte hoţi şi hahalere", atunci când primarul Andrei Chiliman a refuzat să-l primească în audienţă.

După ce termenul a prins, în conotaţia dată de Gigi Becali, el fiind deja folosit pe forumurile de internet, cuvântul hahaleră a ajuns acum şi în limbajul preşedintelui Traian Băsescu. În interviul amintit, Băsescu a declarat: "Doar jumătate dintre parlamentari merg pe votul uninominal, cealaltă jumătate încearcă să-şi ascundă hahalerele din politică." În urma acestei declaraţii, reacţiile cititorilor site-ului antena3.ro nu au întârziat să apară. Astfel, Sorin este de părere că "Nu votul uninominal va duce la o creştere a calităţii politicienilor. Aceasta e legată de calitatea societăţii şi, ca exemplu, Băsescu ales prin vot uninominal e un personaj care foloseşte expresii precum hahaleră."

Citiţi reacţiile cititorilor site-ului Antena 3

BĂSESCU DESPRE HAHALERELE DIN POLITICĂ

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close