Antena 3 CNN Politică Iliescu, critic şi criticat în conducerea PSD: Vicepreşedinţii ar trebui aleşi de Consiliu, nu de Congres

Iliescu, critic şi criticat în conducerea PSD: Vicepreşedinţii ar trebui aleşi de Consiliu, nu de Congres

Iliescu, critic şi criticat în conducerea PSD: Vicepreşedinţii ar trebui aleşi de Consiliu, nu de Congres
Sursa foto: Ion Iliescu
01 Feb 2010   •   15:35

Vicepreşedinţii şi secretarii naţionali ai PSD ar trebui aleşi de Consiliul Naţional, iar Congresul ar trebui să fie abilitat, ca în trecut, doar cu alegerea preşedintelui şi a secretarului general al partidului, a afirmat luni preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Liderul de onoare s-a mai pronunţat pentru o mai bună definire a statutului funcţiei de vicepreşedinte al partidului, prin desemnarea lor numai pe domenii de activitate. Iliescu nu este nici adeptul votului pe liste, preferând candidaturile individuale pentru posturile de conducere din partid, şi mai propune incompatibilităţi între calitatea de vicepreşedinte şi cea de lider de filială, şef de Consiliu Judeţean sau primar de municipiu.
"De regulă, s-a dovedit mai practică o formulă pe care am avut-o în trecut: la Congres să se aleagă doar funcţia de preşedinte şi eventual postul de secretar general. Trebuie mai bine definită funcţia de vicepreşedinte. Eu sunt numai pentru vicepreşedinţi care să acopere domenii de activitate şi aceştia trebuie aleşi în Consiliul Naţional. Secretarii naţionali se desemnează acum de Comitetul Executiv, poate ar fi bine la Consiliul Naţional", a apreciat Iliescu.
În prezent vicepreşedinţii naţionali sunt aleşi de Congres. Una dintre propunerile de modificare a Statutului PSD, remisă comisiei speciale coordonate de Liviu Dragnea, vizează tocmai la revenirea la vechea stare de lucruri: alegerea vicepreşedinţilor naţionali de Consiliul Naţional, transformat într-o Conferinţă Naţională, care să corespundă astfel mai bine modelului conferinţelor judeţene care au loc pentru alegerile interne la nivelul filialelor PSD.
Totodată, aripa Geoană susţine lărgirea, fie a componenţei Consiliului Naţional, fie a Comitetului Executiv, prin includerea ca membri cu drept de vot a parlamentarilor, primarilor de muncipii şi şefilor de Consilii Judeţene.
Susţinut de Adrian Năstase, Iliescu a reluat propriile idei organizatorice şi în cadrul şedinţei Biroului Permanent al partidului de astăzi, nu înainte de le reproşa protagoniştilor întâlnirii de ieri seară de la Snagov practica "întrunirilor subterane", susţin surse social-democrate.

Liderul de onoare a luat la puricat şi demantelat şi programul ideologic întocmit de Dragnea ca proiect de reformare al partidului, reproşându-i acestuia lipsa de substanţă social-democrată.

Nici ideea votării unor candidaturi în bloc, pe liste nu a scăpat nesancţionată de seniorul social-democrat care a atras atenţia că alegerile la Congres se fac în baza actualului statut şi nu al viitoarelor norme de organizare şi funcţionare a partidului care vor fi votate tot cu această ocazie, au mai precizat sursele citate.

Drept răspuns, aripa Geoană a propus analizarea ideii organizării Congresului extraordinar de-a lungul a două zile: prima zi să fie dedicată analizei alegerilor, aspectelor de ordin ideologic şi modificării Statutului, iar a doua zi alegerii structurii naţionale de conducere, în conformitate cu reglemntările noului Statut.

În schimb, ideea lui Iliescu de introducere a unor restricţii pentru şefii de Consilii Judeţene, primarii de municipii şi liderii de organizaţii, de a nu deţine simultan funcţii de vicepreşedinţi la centru, nu are sorţi de izbândă fiind criticată de majoritatea liderilor de partid, inclusiv de Mircea Geoană, care a avertizat că ?experienţa liderilor din teritoriu? este esenţială pentru deciziile din forurile naţionale de conducere ale PSD.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close