Antena 3 CNN Politică Iliescu îi bate obrazul lui Antonescu: Apărând cota unică vă solidarizaţi cu mentalitatea lui Băsescu

Iliescu îi bate obrazul lui Antonescu: Apărând cota unică vă solidarizaţi cu mentalitatea lui Băsescu

Iliescu îi bate obrazul lui Antonescu: Apărând cota unică vă solidarizaţi cu mentalitatea lui Băsescu
Sursa foto: Ion Iliescu
17 Mai 2010   •   11:33

Războiul verbal de imagine dintre liderii Opoziţiei pe marginea celor mai bune măsuri anticriză continuă. După ce preşedintele PNL, Crin Antonescu l-a criticat dur pe omologul său social-democrat, Victor Ponta pentru unele idei cu iz electoral pe care le propune, a venit rândul liderului de onoare al PSD, Ion Iliescu să intre în horă. El l-a acuzat luni pe Antonescu că prin ?gestul neavenit? de apărare a cotei unice, liderul PNL se solidarizează cu mentalitatea lui Traian Băsescu îndreptată "împotriva celor mulţi". În schimb, impozitarea diferenţiată nu afectează mediul de afaceri, de aceea semnalul de alarmă tras de Antonescu privind posibilitatea ca majorarea taxelor să afecteze mediul privat este "neavenit", mai susţine Iliescu.
?M-a surprins virulenţa cu care domnul Crin Antonescu i-a ripostat lui Victor Ponta pe tema cotei unice. În primul rând, nu înţeleg de ce era nevoie de această ripostă din partea preşedintelui PNL ?!! Acum, dincolo de deosebirile dintre ele, PNL şi PSD trebuie să-şi consolideze cooperarea în faţa tendinţelor autoritariste ale preşedintelui Băsescu, pericol principal pentru funcţionarea statului de drept, şi pentru refacerea climatului politic necesar redresării pe toate planurile a societăţii româneşti", îndeamnă pe blogul său liderul PSD.
Ion Iliescu îi aminteşte preşedintelui liberal că implementarea cotei unice s-a dovedit "păguboasă" pentru ţară, în timp ce, la nivel internaţional, niciuna din ţările cu economii de piaţă dezvoltate nu au adoptat-o.
Preşedintele de onoare al PSD apreciază că aplicarea cotei unice nu a îmbunătăţit colectarea impozitelor, ci doar a încurajat "cheltuielile parazitare", de lux.
"În primul an de aplicare (2005) s-a încasat cu un miliard lei mai puţin decât în anul anterior.Alminteri, argumentul că reducerea impozitelor pentru cei cu venituri mari ar incuraja investirea beneficiilor suplimentare ale acestora în economie - nu s-a adeverit. Au crescut în schimb cheltuielile parazitare - construirea de case scumpe, procurarea de maşini şi ambarcaţiuni de lux - toate achiziţionate din import, ceea ce a contribuit la înrăutăţirea balanţei comerciale a ţării. Nici scoaterea la lumină a economiei subterane nu s-a produs. În schimb, efectul incontestabil al cotei unice a fost adâncirea polarizării sociale între cei cu venituri mari şi cei cu venituri modeste" îşi explică Iliescu punctul de vedere.
Liderul de onoare al PSD îi mai atrage atenţia lui Antonescu că acest fel de impozit "nu are nimic de-a face cu conceptele liberale" şi că susţinerea cotei unice, alături de Traian Băsescu nu face decât să contribuie la penalizarea celor sărăci, o mentalitate ostilă "celor mulţi şi fără apărare".
"Apărarea cotei unice nu are nimic de-a face cu conceptele liberale. Acum, preşedintele Băsescu, prin măsurile de austeritate promovate, adânceşte această prăpastie - esenţa măsurilor propuse fiind celor cu venituri mici - salariaţi şi pensionari. Este o mentalitate ostilă celor mulţi şi fără apărare! Domnul Crin Antonescu, apărând principiile cotei unice - se solidarizează în fond cu această mentalitate a lui Traian Băsescu!", conchide Iliescu.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close