Antena 3 CNN Politică Iliescu: nu eu i-am chemat pe mineri, ci anarhia

Iliescu: nu eu i-am chemat pe mineri, ci anarhia

Iliescu: nu eu i-am chemat pe mineri, ci anarhia
16 Iun 2007   •   17:47
Mineriada din iunie 1990 a fost de fapt un miting electoral prelungit şi ilegal. Aşa susţine Ion Iliescu. Într-o scrisoare adresată ?Evenimentului Zilei?, la 17 ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, fostul şef al statului susţine că nu i-a chemat pe mineri în Bucureşti. Ion Iliescu spune că ?acest miting şi-a pierdut raţiunea de a fi după alegerile din 20 mai 1990. Afirmaţia că în 13 iunie 1990 manifestaţia din Piaţa Universităţii a fost reprimată cu bestialitate este o minciună. Imediat după alegeri, principalii organizatori, inclusiv Liga Studenţilor, au anunţat că se retrag din Piaţă. Au mai rămas circa două sute de persoane, asa-zişii grevişti ai foamei, instalaţi în corturile de pe esplanada Teatrului Naţional. (...) Refuzul lor de a părăsi Piaţa era nejustificat?.

Fostul şef al statului susţine că evacuarea greviştilor foamei a decurs fără incidente majore şi s-a desfăşurat la primele ore ale zilei de 13 iunie 1990. ?În după-amiaza zilei de 13 iunie 1990, grupuri organizate şi extrem de violente au intrat din nou în Piaţa Universităţii, au atacat forţele de ordine, au incendiat mijloace de transport şi au reocupat Piaţa. (...) Această evoluţie nefirească şi periculoasă pentru ţară a determinat apelul meu, în calitate de şef ales al statului către cetăţeni, în care le ceream să-şi facă datoria civică şi să apere democraţia, să vină în sprijinul instituţiilor statului de drept?.

?Nu apelul meu, la care au răspuns în primul rând cetăţenii Capitalei şi ai judeţelor limitrofe ei, ci starea de anarhie instalată în Bucureşti i-a adus în oraş pe mineri?, subliniază Iliescu. El mai spune în scrisoare că, înainte de a afla cine i-a chemat cu adevărat în Bucureşti pe mineri, magistraţii ar trebui să afle cine a comandat şi organizat violenţele din 13 iunie 1990.

Antena 3

×
Parteneri
Florin Piersic a ieşit de la Terapie Intensivă!
x close