Antena 3 CNN Politică Inflaţie de candidaţi pentru o funcţie inexistentă: Orban are rivali pentru prim-vicepreşedinţia PNL

Inflaţie de candidaţi pentru o funcţie inexistentă: Orban are rivali pentru prim-vicepreşedinţia PNL

Inflaţie de candidaţi pentru o funcţie inexistentă: Orban are rivali pentru prim-vicepreşedinţia PNL
Sursa foto: Calin Popescu Tariceanu Ludovic Orban Crin Antonescu
03 Mar 2009   •   12:37

Patru liberali vor să-şi dispute locul de prim-vicepreşedinte al PNL la viitorul Congres, deşi propunerea de înfiinţare a acestei funcţii a căzut atât la nivelul comisiei de statut , cât şi în cadrul Biroului Politic Central de ieri. Partizanii lui Crin Antonescu şi Ludovic Orban speră însă să impună punctul lor de vedere la şedinţa ultimei Delegaţii Permanente de dinainte de Congres. Alături de Orban, la această funcţie şi-a făcut cunoscute pretenţiile Relu Fenechiu, recent debarcat din barca lui Tăriceanu în cea a lui Antonescu, Teodor Athanasiu şi Teodor Meleşcanu, ultimul fiind convins aseară de actualul lider de partid. Surse din cadrul PNL nu exclud posibilitatea ca eventualul învins din cursa pentru preşedinţia PNL să se mulţumească chiar cu acest post mult disputat.



După ce vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat luni că nu va mai candida la preşedinţia partidului în favoarea contracandidatului Crin Antonescu, liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu intenţionează să stopeze planurile celor doi de accedere la prim-vicepreşedinţia PNL, funcţie încă neprevăzută în statutul partidului.



Meleşcanu, aruncat în cursă


Conform surselor liberale, el pregăteşte candidatura senatorului Teodor Meleşcanu pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, în situaţia în care Delegaţia Permanentă sau Congresul PNL va decide înfiinţarea acesteia, chiar dacă BPC nu a fost de acord cu această propunere.



Respinsă în comisia de statut şi la nivelul BPC de ieri, propunerea de constituire a acestui post are toate şansele să treacă în ultima Delegaţie Permanentă care se va întruni înainte de Congresul din martie. În acest for se va schiţa varianta finală a noului statut. Surse liberale ne-au declarat că Orban, sprijinit de Antonescu şi Fenechiu vor încerca să impună includerea în statutul partidului a funcţiei de prim-vicepreşedinte. Acest fapt ne-a fost confirmat şi de vicepreşedintele liberal, Norica Nicolai. ?Dacă nu vom reuşi în BPC, vom reveni cu această propunere în Delegaţie? a sublinit Nicolai.



Ieşeanul Relu Fencehiu are tot interesul să susţină un asemenea demers. Atât el, cât şi liderul de Alba, Teodor Atanasiu şi-au informat colegii de partid că intenţionează să candideze pentru acest post.



Fidelii lui Antonescu, ispitiţi de Tăriceanu



Conform unor surse liberale, Tăriceanu ar fi reuşit aseară, în cadrul unei intâlniri cu liderii filialelor din teritoriu, să întoarcă votul câtorva organizaţii judeţene care erau în favoarea rivalului Crin Antonescu, promiţând liderilor acestora locuri în BPC. Este cazul filialelor Galaţi şi Vaslui. De asemenea, PNL Ilfov, care încă era în expectativă, a trecut cu arme şi bagaje de partea lui Tăriceanu. În celalaltă tabără, PNL Maramureş s-au alăturat celor peste 20 de filiale care îl sprijină pe Antonescu în cursa pentru şefia partidului.



Cele două grupări rivale continuă să se găsească într-o stare de relativ echilibru de forţe înainte de apropiatul Congres, cu un uşor avans pentru actualul preşedinte. Tabăra lui Tăriceanu beneficiază de sprijinul filialelor Alba, Bacău, Bihor, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vâlcea, suportul a patru organizaţii de sector din Bucureşti, şi mai nou, de al filialelor Ilfov, Vaslui şi Galaţi.



În paralel, Crin Antonescu ar putea miza pe voturile liberale din Argeş, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vrancea, inclusiv a trei sectoare din Capitală, scorul voturilor, un potenţial de 500 de opţiuni, apropiindu-l periculos de Tăriceanu.



Jocurile vor fi făcute de filialele care nu-şi au făcut cunoscută în vreun fel alegerea: Arad, Braşov, Mehedinţi, Olt, Teleorman, de votul parlamentarilor PNL şi al delegaţilor celorlalte organizaţii interne de partid.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close