Antena 3 CNN Politică Inspecţia judiciară: Traian Băsescu a afectat independenţa justiţei, prin declaraţiile privind dosarul Nana

Inspecţia judiciară: Traian Băsescu a afectat independenţa justiţei, prin declaraţiile privind dosarul Nana

Inspecţia judiciară: Traian Băsescu a afectat independenţa justiţei, prin declaraţiile privind dosarul Nana
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    06 Apr 2015   •   10:28
Inspecţia Judiciară (IJ) a constatat, în urma verificărilor efectuate, că Traian Băsescu a afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile făcute cu privire la dosarul Nana.
 
"IJ a constatat că, prin declaraţiile făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu, a fost afectată independenţa sistemului, inducându-se în rândul opiniei publice un sentiment de neîncredere în activitatea procurorilor", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, potrivit Agerpres.
 
Inspectorii au concluzionat că afirmaţiile făcute de Traian Băsescu sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar cu consecinţa afectării independenţei şi integrităţii procurorului implicat în instrumentarea dosarului.
 
Raportul IJ urmează să fie discutat în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de marţi.
 
Pe 9 martie, CSM a anunţat că a sesizat Inspecţia Judiciară în urma apelului public al conducerii Ministerului Public faţă de declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu referitoare la dosarul care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate şi arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi.
 
Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris în 6 martie pe Facebook că nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire a pământurilor de la Nana să fi existat ilegalităţi, însă a susţinut că fiica sa a cumpărat cu bună-credinţă terenul din comună.
 
El s-a întrebat de ce nu s-a făcut nicio investigaţie privind retrocedarea în perioada de trei ani în care firma italiană de la care a cumpărat fiica sa a deţinut proprietatea terenurilor.
 
"Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună-credinţă. Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nicio investigaţie?", a arătat fostul preşedinte.
 
Băsescu a susţinut că cele 127 de familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010 suportă consecinţele unor acţiuni "politice" îndreptate împotriva sa şi şi-a exprimat părerea de rău faţă de situaţia creată.

Traian Băsescu a cumpărat, prin intermediul fiicei sale, 290 de hectare de teren. Vezi IMAGINI de la moşie. Lotul, lucrat de un EVAZIONIST
 

×
Subiecte în articol: inspectia judiciara
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close