Antena 3 CNN Politică Ioan Rus vrea o guvernare PSD-PD

Ioan Rus vrea o guvernare PSD-PD

Ioan Rus vrea o guvernare PSD-PD
22 Mai 2007   •   11:05

Rezultatul de la referendum dă bătăi de cap întregii clase politice. PSD încearcă din răsputeri să-şi revină din şocul eşecului, însă este lovită de demisii şi autosuspendări la vârf ? în timp ce PD se gândeşte la posibile colaborări. Liderul PD Emil Boc a declarat luni că nu exclude o colaborare cu PSD. Ba chiar a explicat că partidul său ar putea elimina mai devreme sau mai târziu din programul politic acea teză care prevede o incompatibilitate cu PSD.

Anunţul nu a rămas fără ecou în rândul social-democraţilor. În cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, Ioan Rus a propus PSD intrarea la guvernare prin crearea unei alianţe cu PD. Aşadar Rus vrea un guvern PSD-PD. Liderul social-democrat şi-a argumentat propunerea, în numele ?grupului de la Cluj?, prin întârirea forţei partidului ca alternativă pe scena politică. Se pare că această idee este susţinută şi de Mircea Geoană, care ar fi propus astăzi să se înceapă negocierile cu PD, afirmă surse apropiate partidului.

Reacţie ? Emil Boc revine asupra poziţiei PD
Preşedintele PD, Emil Boc, a revenit marţi cu o nouă declaraţie în care exclude categoric orice fel de formulă de guvernare PD - PSD. Nu ar spune nu însă unor posibile colaborări pe aspecte punctuale cu PSD pentru aprobarea anumitor iniţiative legislative. Emil Boc declarare luni seara că va supune discuţiei în partid posibilitatea ca teza care interzice orice colaborare politică cu PSD să fie scoasă din programul politic partidului.

Marţi a anunţat că PD va colabora cu toate forţele politice parlamentare actuale pentru îndeplinirea priorităţilor stabilite după referendum, şi anume introducerea votului uninominal, reducerea numărului de parlamentari, adoptarea Legii Lustraţiei, alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi reforma sistemului de sănătate.

Ponta cere capul lui Hrebenciuc
Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a explicat punct cu punct care au fost rezultatele negocierilor duse de Viorel Hrebenciuc cu lideri ai PNL. El a arătat că Hrebenciuc a reuşit să-şi impună secretari de stat şi să controleze secretari de stat în actualul guvern, în timp ce PNL nu a ajutat deloc PSD în campania de suspendare a preşedintelui.

Comitetul executiv al partidului s-au întrunit marţi dimineaţă pentru a face o analiză a rezultatului referendumului şi pentru a discuta despre asumarea unei răspunderi nominale referitoare la eşecului suspendarii. Discuţia reprezintă o continuare a şedinţei de luni, când şapte vicepreşedinţi social-democraţi PSD au cerut demisiile lui Viorel Hrebenciuc şi Ion Iliescu, de la şefia grupurilor parlamentare. Mircea Geoană a refuzat însă, timp de şase ore, să supună la vot propunerea.

Demisii şi autosuspendări în vârf de PSD
Ion Stan şi Vasile Puşcaş au demisionat luni din funcţia de vicepreşedinte al PSD, respectiv vicelider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, ca urmare a rezultatelor de la referendum. A urmat un val de ameninţări cu demisia, venite din partea mai multor vicepreşedinţi PSD, printre ei numărându-se şi Victor Ponta sau Liviu Dragnea. Acesta din urmă însă a decis până la urmă să se autosuspende din funcţia de vicepreşedinte a partidului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close