Antena 3 CNN Politică Ispăşire parlamentară: majorări salariale şi fonduri acordate lăcaşelor de cult

Ispăşire parlamentară: majorări salariale şi fonduri acordate lăcaşelor de cult

Ispăşire parlamentară: majorări salariale şi fonduri acordate lăcaşelor de cult
Sursa foto: preoti
15 Apr 2009   •   15:12

Deputaţii şi-au adus prinosul de evlavie către reprezentanţii Bisericii votând în prag de sărbători o serie de daruri pascale pentru personalul clerical. În an de criză economică, preoţii vor primi lunar un spor salarial echivalent cu 65% din salariile de bază ale personalului din învăţământul preuniversitar, conform votului favorabil dat pentru o ordonanţă a ostului guvern Tăriceanu. Personalul din conducerea cultelor beneficiază de sprijin lunar la salarizare, potrivit funcţiilor pe care le ocupă, la nivelul salariilor de bază stabilite conform legii pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar de stat. Efectele acestui act normativ au caracter retroactiv, fiind valabile începând cu data de 1 ianuraie 2009.
Ordonanţa adoptată cu 201 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere de Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz, modifică Legea privind prijinul statului pentru salarizarea clerului în sensul acordării personalului clerical unui sprijin salarial lunar echivalent cu 65% din salariile de bază ale personalului din învăţământul preuniversitar. Actul normativ ăşi produce efectele de la 1 ianuarie 2009.
Actul normativ mai prevede că preoţii din unităţile de cult cu venituri reduse vor beneficia de o contribuţie a statului reprezentând 75% din salariul de bază al personalului preuniversitar.

Deputaţii au mai adoptat o altă lege care prevede acordarea de ajutor financiar pentru construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor, a sediilor şi unităţilor de învăţământ teologic ale cultelor recunoscute.

După vot, parlamentarii Puterii şi-au adus singuri osanale pentru fapta bună făcută în Săptămâna Patimilor, chiar dacă ordonanţa fusese emisă de fostul Guvern Tăriceanu.
"Legea vine în ajutorul Bisericii, vine în ajutorul oamenilor care azi în România se situează pe primul loc în efortul ca să triumfe raţiunea împotriva violenţei. Legea este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am făcut noi, Parlamentul, mai ales în Săptămâna Mare. Grupul nostru PSD+PC a votat această lege conştienţi fiind de faptul că, prin acest sprijin dat Bisericii, probabil Ministerul Administraţiei şi Internelor va avea, în ani, mai puţin de lucru", a afirmat deputatul social-democrat Victor Surdu.

"Biserica este o instituţie fundamentală în stat, însă statul nu a tratat-o cu toată atenţia care se cuvine. Între salariul preoţilor şi al profesorilor şi al altor bugetari este o discrepanţă. Astfel, acest proiect vine să facă dreptate preoţilor", a spus democrat-liberlul Ioan Oltean.

"Să ne ajute Dumnezeu în înfăptuirea acestei lucrări", a adăugat şi social-democratul Cristian Dumitrescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close