Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis a convocat CSAT: Problema sistemului Patriot pentru Ucraina este de actualitate

Klaus Iohannis a convocat CSAT: Problema sistemului Patriot pentru Ucraina este de actualitate

Președintele României a făcut declarații după summitul B9 de la Riga

Klaus Iohannis a convocat CSAT: Problema sistemului Patriot pentru Ucraina este de actualitate
11 Iun 2024   •   15:46

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Riga, după summitul B9, că va convoca săptămâna viiotare o ședință CSAT pentru a discuta despre cedarea unui sistem Patriot către Ucraina.

„Problema este de actualitate și voi conva CSAT săptămâna viitoare joi, unde probabil se va discuta aceasta chestiune”, a declarat Iohannis.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, o analiză făcută săptămâna trecută de Ministerul Apărării arată că nu ne permitem în acest moment să renunţăm la vreo componentă de apărare antiaeriană.

Ţara noastră a achiziţionat şapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea, patru au fost livrate urmând să fie contractate următoarele trei. Din cele patru sisteme livrate, doar unul este deja operațional.

Cele şapte sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Prim-ministrul Ucrainei, Denîs Anatoliovîci Şmîhal, a declarat, recent, că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi „victoria tuturor democraţiilor”, dar este necesar sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor Kievului.

„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie.”

Luna trecută, Klaus Iohannis a declarat, referitor la varianta ca România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei, că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, apoi în CSAT, menţionând că el nu acceptă, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.

„Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat în legătură cu varianta cedării unei baterii Patriot către Ucraina.

Ședință CSAT pe 20 iunie

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, ăe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:

Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;

Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;

Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;

Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;

Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L.

În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Patriot Ucraina CSAT
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Ce vechime au pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus de la 1 septembrie
x close