Antena 3 CNN Politică Lista miniștrilor din Guvernul Orban. Audierile candidaților vor începe pe 29 octombrie

Lista miniștrilor din Guvernul Orban. Audierile candidaților vor începe pe 29 octombrie

Lista miniștrilor din Guvernul Orban. Audierile candidaților vor începe pe 29 octombrie
Sursa foto: Foto: Ludovic Orban/Facebook
23 Oct 2019   •   09:38

Se conturează lista finală a miniștrilor care vor face parte din viitorul Executiv. Pe lista premierului desemnat sunt surprize, însă cea mai importantă dintre ele este numele Ralucăi Turcan la Ministerul Dezvoltării. Florin Cîţu, economistul care a declarat razboi bugetarilor, ar putea prelua Ministerul Finantelor, în timp ce pentru portofoliul de la Sănatate sunt luati in calcul doi medici de renume din Târgu Mures și Sibiu. 

Viitorul Guvern Orban ar urma să aibă 16 ministere. Fiecare propunere a fost deja prezentantă şi discutată în timpul negocierilor cu partidele la care Ludovic Orban a căutat susţinere. Desigur, lista întocmită pe surse poate suferi modificări.

De exemplu, numele Ralucăi Turcan a fost vehiculat iniţial pentru un post de vicepremier fără portofoliu. În ultimele zile însă, Raluca Turcan este în cărţi pentru preluarea ministerului Dezvoltării, un portofoliu exetrem de important pentru că de acolo se împart banii pentru autorităţile locale. Pe de altă parte, acest minister ar putea ajunge la secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, aflat şi el pe lista scurtă a lui Orban.

Doi medici se bat pentru ministerul Sănătăţii. Este vorba despre Horaţiu Suciu, de la Târgu Mureş şi de Victor Costache, de la Sibiu. Ambii ar avea şanse egale, aşa că sursele spun că decizia finală va fi luată de Ludovic Orban abia după o discuţie cu Klaus Iohannis.

De altfel, preşedintele ar fi implicat direct în formarea viitorului cabinet. Aceleaşi surse spun că şeful statului are deja două nume impuse în viitorul Guvern. Este vorba despre Bogdan Aurescu la ministerul de Externe şi de Nicolae Ciucă la ministerul Apărării Naţionale. Tot un apropiat al lui Iohannis, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, este vehiculat pentru ministerul Culturii, dar aici sunt şanse să ajungă Liviu Brătescu, cel care conduce acum comisia de cultură din PNL.

Ministerul Muncii, pe de altă parte, ar fi rezervat pentru şefa PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, promovată de Ludovic Orban în această funcţie în ciuda protestelor din interiorul partidului. Audierile miniștrilor din noul Guvern ar trebui să începă pe 29 octombrie, iar votul în plenul Parlamentului ar urma să aibă loc pe 4 sau 5 noiembrie.

CUM ARATĂ GUVERNUL SCHIŢAT DE ORBAN
Premier: Ludovic Orban
Vicepremier: Raluca Turcan - dacă nu primeste un minister

Ministerul Dezvoltării: Raluca Turcan/ Robert Sighiartău, secretar general PNL

Ministerul Transporturilor: Lucian Bode, deputat

Ministerul de Interne: Laurenţiu Leoreanu, deputat

Ministerul de Finanţe: Florin Cîtu - are cele mai mari şanse, deşi are reţineri în a prelua portofoliul / Bogdan Hutuca, deputat / Lucian Heiuş, deputat

Ministerul Agriculturii: Adrian Oroş, deputat/ Nicolae Giugea, deputat 

Ministerul Sănătăţii: Horaţiu Suciu, medic din Târgu Mureş / Victor Costach, medic din Sibiu

Ministerul Justiţiei: Ioan Cupşa, deputat / Cătălin Predoiu, deputat / Gabriel Andronache, deputat (are şanse să fie şi Secretar General la Guvern sau să conducă departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul)

Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu, consilier prezidențial pentru politică externă.

Ministerul Apărării: Nicolae Ciucă, deputat

Ministerul Muncii: Violeta Alexandru, preşedinte PNL Bucureşti

Ministerul Educaţiei:  Monica Anisie, preşedinte PNL sector 2

Ministerul Fondurilor Europene: Bogdan Glăvan, economist

Ministerul Economiei: Virgil Popescu, deputat

Ministerul Culturii: Sergiu Nistor, consilier prezidenţial / Liviu Brătescu, istoric 

Ministerul Mediului:  Costel Alexe, deputat

Ministerul Tineretului şi Sportului: Sorin Moldovan

×
Subiecte în articol: Guvernul Orban Klaus Iohannis
Parteneri
Românii care luptă în Ucraina au trecut granița în Rusia
x close