x close

Liviu Dragnea, anunț important pentru agricultori: Două milioane de hectare vor fi irigabile!

de A.M.P    |    12 Mai 2017   •   16:10
Liviu Dragnea, anunț important pentru agricultori: Două milioane de hectare vor fi irigabile! 482 Foto: Antena3

Un obiectiv strategic pentru agricultură este reabilitarea sistemului de irigaţii, care urmează să deservească o suprafaţă de aproape 2 milioane de hectare, a anunţat, vineri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea

"Partea de irigaţii pentru noi a fost şi rămâne strategică, avem două obiective majore în acest domeniu, şi anume reabilitarea sistemului de irigaţii până la 1.980.000 de hectare (...), deci practic 2 milioane de hectare care vor fi irigabile. Al doilea obiectiv strategic era să aducem apa pe canalele principale gratuit, în aşa fel încât până la staţiile de punere sub presiune apa să ajungă gratuit. Este un cost financiar de 90 de milioane de lei, care este prevăzut în bugetul ANIF, din câte am înţeles. Iar udătorii îşi iau de la staţia de punere sub presiune apa şi nu au decât costurile obişnuite, cu curentul", a declarat Dragnea, cu ocazia vizitării unor instalaţii de irigaţii din judeţul Ialomiţa, scrie Agerpres.

Liderul PSD a subliniat că utilizarea irigaţiilor aduce o serie de beneficii agricultorilor, permiţând inclusiv o creştere importantă a productivităţii. 

"Sunt economii foarte mari, pe de o parte costurile sunt mult mai mici pentru cei care vor să irige. Apa fiind gratuită, acum majoritatea udătorilor au început să facă cereri, din ce am înţeles până acum sunt cereri pentru a iriga 400.000 de hectare şi oamenii încep să înţeleagă că sunt foarte multe avantaje. Creşte foarte mult producţia, la unele soiuri se dublează, la altele creşte cu 50%", a explicat Liviu Dragnea

El a adăugat că sistemele de irigaţii vor putea fi folosite, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), şi de cei care încă nu sunt grupaţi în asociaţii de udători. 

"Aceste staţii de punere sub presiune au fost preluate de asociaţiile de udători, care au avut acces la programul european pe agricultură, au făcut instalaţiile secundare pe teren, au luat instalaţii de irigat, dar sunt şi suprafeţe care au acces la aceste canale de irigaţii şi în care proprietarii nu sunt grupaţi în asociaţiile de udători. Şi aici sunt două căi prin care oamenii pot să înceapă să aibă acces la aceste canale, pot folosi direct motopompe sau orice alte instalaţii, sau, în momentul în care încep să se organizeze în asociaţii de udători, Ministerul Agriculturii şi ANIF le vor realiza astfel de staţii de punere sub presiune", a mai spus Liviu Dragnea.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati