Antena 3 CNN Politică Lucian Croitoru: Nu sunt inginer, ci economist. Guvernul va fi politic, posibil şi cu specialişti (VIDEO)

Lucian Croitoru: Nu sunt inginer, ci economist. Guvernul va fi politic, posibil şi cu specialişti (VIDEO)

Lucian Croitoru: Nu sunt inginer, ci economist. Guvernul va fi politic, posibil şi cu specialişti (VIDEO)
15 Oct 2009   •   14:01

"Voi face tot ce îmi stă în putinţă să aduc la îndeplinire acest mandat", a declarat Lucian Croitoru, imediat după desemnarea sa în funcţia de prim-ministru al României de către preşedintele Traian Băsescu.

În cadrul unui discurs susţinut la Palatul Cotroceni, noul premier desemnat a vorbit despre planurile pe care le are pentru Guvern şi, implicit, pentru România. Acesta a ţinut să precizeze încă de la începutul declaraţiei că în presă au fost făcute erori cu privire la pregătirea sa profesională, menţionând că nu este inginer, ci economist.

Lucian Croitoru a vorbit apoi despre priorităţile pe termen scurt şi mediu pe care le are la conducerea Executivului. Efectuarea de alegeri democratice "aşa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani" şi "continuarea angajamentelor financiare şi economice cu Uniunea Europeană, FMI şi Bancă Mondială" sunt câteva dintre obiectivele premierului pe termen scurt.

LUCIAN CROITORU: VOI FACE TOT CE POT PENTRU A DUCE LA ÎNDEPLINIRE MANDATUL



Cât priveşte obiectivele pe termen lung, primul-ministru desemnat susţine că ridicarea nivelului de trai la un nivel apropiat de cel din UE şi menţinerea stabilităţii macroeconomie se află pe lista priorităţilor.

După discursul susţinut la Cotroceni, Croitoru a anunţat că va merge la sediul Băncii Naţionale a României pentru a discuta cu guvernatorul Mugur Isărescu. Ulterior, Lucian Croitoru va merge la Palatul Victoria unde premierul în funcţie, Emil Boc, îl va pune la curent cu toate detaliile programului de guvernare.

Guvern politic, posibil cu specialişti

În faţa sediului BNR, Lucian Croitoru a răspuns câtorva întrebări adresate de jurnalişti. Una dintre acestea s-a referit la formula de guvern cu care doreşte să meargă în faţa Parlamentului.

"Din moment ce am acceptat nominalizarea domnului preşedinte înseamnă că va fi un guvern - dacă va fi - politic. Nu exclud prezenţa, dimpotrivă o încurajez sută la sută, a specialiştilor susţinuţi de partide", a răspuns premierul desemnat.

LUCIAN CROITORU: VOI FORMA UN GUVERN POLITIC



Croitoru, unul dintre "copiii de suflet" ai guvernatorului Isărescu

Lucian Croitoru are 52 de ani şi este doctor în economie, titlu dobândit după ce a absolvit Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Este considerat unul dintre "copiii de suflet" ai guvernatorului BNR Mugur Isărescu, în umbra căruia a crescut şi s-a format ca specialist.

În urmă cu un deceniu, Isărescu, pe atunci premier, l-a numit consilier principal al ministrului de finanţe Decebal Traian Remeş. Apoi, timp de patru ani, Croitoru a fost reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, ocupând funcţia de consilier senior pentru directorii executivi din cadrul FMI. S-a întors în ţară şi a redevenit consilierul guvernatorului BNR.

Funcţie pe care o ocupă şi acum, chiar dacă ar fi putut ajunge chiar şi mai sus în ierarhia Băncii Naţionale. Zilele trecute, Croitoru a fost susţinut de PD-L pentru postul de viceguvernator, însă a pierdut în faţa liberalului Bogdan Olteanu.

Acum câţiva ani, Croitoru a cochetat cu posibilitatea de a-i deveni ginere guvernatorului, fiind prieten o perioadă cu Lăcrămioara Isărescu. Cei doi s-au despărţit, însă fără a afecta relaţia lui Croitoru cu Isărescu.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lucian Croitoru premier prioritati
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close