Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, ultimatum privind rocada premierilor: "Dacă nu se dorește, alegerile anticipate vor fi direcția"

Marcel Ciolacu, ultimatum privind rocada premierilor: "Dacă nu se dorește, alegerile anticipate vor fi direcția"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, se declară convins că rocada premierilor va avea loc în luna mai. În cazul în care nu se dorește acest lucru, alegerile anticipate vor fi direcția, susține liderul social-democrat.

Marcel Ciolacu, ultimatum privind rocada premierilor: "Dacă nu se dorește, alegerile anticipate vor fi direcția"
Sursa foto: hepta
de Claudia Popovici    |    16 Ian 2023   •   22:36

Cel mai important moment politic al anului este rotativa guvernamentală, adică schimbarea premierului și a unor miniștri, așa cum s-a convenit în protocolul de colaborare al Coaliției. Mai exact, spre mijlocul lunii mai, Nicolae Ciucă ar trebui să-și dea demisia, iar propunerea de viitor șef al Guvernului din partea Coaliției să fie un reprezentant PSD

Dar, chiar dacă au un acord agreat la momentul formării executivului, tot mai multe voci din coaliția de guvernare vorbesc de o renegociere a împărțirii ministerelor.

Întrebat despre acest demers, Marcel Ciolacu s-a declarat convins că rocada premierilor va avea loc în luna mai. 

„N-am auzit niciun factor decident nici de la PSD, nici de la PNL, care să ridice anumite probleme asupra acordului politic care a creat această coaliţie din care facem parte nu numai PSD şi PNL, ci şi UDMR şi minorităţi. Va avea loc acest schimb de prim-miniştri”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV, potrivit Mediafax. 

El susține că rocada va avea loc pe 23 sau 25 mai, iar peste 3-4 luni vor începe negocierile privind ministerele.

„Domnul prim-ministru Nicolae Ciucă e un om de onoare. E în primul rând militar şi general şi sunt ferm convins că nu sunt probleme.

Atributul desemnării primului-ministru este al preşedintele României, conform Constituției.

Dacă nu se dorește, cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea va fi direcția”, a adăugat liderul PSD.

Scandal în coaliţie înainte de rotativa premierilor | Cine va avea ministerele cu cei mai mulţi bani

Adevărata miză a rotativei guvernamentale o reprezintă banii. Mai exact, cine va avea cele mai bogate ministere în an preelectoral și în an electoral cu 4 rânduri de alegeri.

Cele mai discutate sunt Ministerul Transporturilor și Ministerul de Finanțe, deținute acum de social-democrați, ambele cu bugete foarte mari.

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, are un buget de 23,3 miliarde de lei care ar trebui să meargă din luna mai la Partidul Național Liberal.

Social-democrații ar primi la schimb Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu un buget jumătate din bugetul Ministerului Transporturilor, mai exact 11,7 miliarde de lei, MIPE fiind acum condus de liberalul Marcel Boloș.

Mai sunt încă 2 ministere foarte importante: Ministerul de Finanțe, condus de Adrian Câciu, acum de la social-democrați, care are 6,2 miliarde, însă este ministerul de la care vin banii pentru toate proiectele din executiv.

Așa că social-democrații nu ar vrea să îl piardă în momentul în care Marcel Ciolacu va deveni premier.

În locul acestui minister, PSD s-ar alege cu Ministerul Justiției, un minister care are și un buget mai mic, undeva la 3 miliarde de lei și nu prezintă interes pentru social-democrați.

Dacă până la urmă PSD va ceda finanțele către liberali ar cere la schimb Ministerul Fondurilor Europene, care gestionează banii europeni.

Tot în luna mai se vor schimba și secretariatul general al Guvernului cu cancelaria premierului, însă aici nu ar trebui să vedem probleme.

Disputa se dă pe ministerele bogate cu cât alegerile se apropie tot mai mult. 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu PSD
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close