Antena 3 CNN Politică Mitingul USL s-a încheiat. Crin Antonescu și Victor Ponta, desemnați oficial candidați la funcțiile de președinte și premier

Mitingul USL s-a încheiat. Crin Antonescu și Victor Ponta, desemnați oficial candidați la funcțiile de președinte și premier

Mitingul USL s-a încheiat. Crin Antonescu și Victor Ponta, desemnați oficial candidați la funcțiile de președinte și premier
Sursa foto: Foto: Mediafax
07 Apr 2012   •   10:43

Mitingul USL, care a urmat congreselor PSD, PNL şi PC, unde Crin Antonescu şi Victor Ponta au fost desemnaţi oficial candidaţi la funcţiile de preşedinte şi premier, a început în acorduri de AC/DC şi a fost marcat de discursuri mobilizatoare către "camarazi". Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Sorin Oprescu, Mihai Voicu şi Liviu Dragnea şi-au făcut apariţia la mitingul USL pe ritmurile celebrului cântec "Thunderstruck" al celor de la AC/DC şi au plecat, după două ore, având pe fundal piesa "Walk this way" a formaţiei Aerosmith.

Primul care a vorbit şi care a fost şi moderator al intervenţiilor a fost secretarul general al PSD Liviu Dragnea. "Vom participa împreună, sub sigla USL, la alegerile locale, generale şi prezidenţiale. Evident vom câştiga toate aceste alegeri. De aceea am hotărât astăzi toţi că vom susţine la funcţia de prim-ministru al noului guvern USL pe Victor Ponta, preşedintele PSD, iar la cea de preşedinte al României pe colegul şi prietenul nostru Crin Antonescu, preşedintele PNL", a anunţat Dragnea, în aplauzele sălii.


UPDATE 12:20 -
Congresul PNL a votat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, rezoluţiile privind necolaborarea cu PDL şi cu Traian Băsescu şi desemnarea candidaţilor USL pentru funcţia de preşedinte al României - Crin Antonescu şi pentru cea de premier - Victor Ponta.
   
Adoptarea rezoluţiei privind politica de alianţe în planul administraţiei locale, în Parlament şi  în Guvern, a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
   
PNL s-a angajat să nu colaboreze cu PDL în planul administraţiei locale, în plan parlamentar şi guvernamental. De asemenea, PNL a votat şi rezoluţia privind desemnarea candidaţilor USL pentru funcţiile de premier şi preşedinte al României.
   
Astfel, rezoluţia propune ca mandatul premierului desemnat, Victor Ponta, să pună în aplicare programul Uniunii Social Liberale, începând cu setul de măsuri de relansare economică, iar mandatul candidatului USL la Preşedinţie îl reprezintă transformarea instituţiei prezidenţiale într-un factor real de mediere.
  
"Constat că s-au votat în unanimitate rezoluţiile propuse", a spus la final Mircea Ionescu Quintus.

UPDATE 11:50
- Sorin Frunzăverde a fost ales, sâmbătă, la Congresul PNL, în funcţia de vicepreşedinte al PNL, cu o largă majoritate de voturi, fiind înregistrate şi patru voturi "împotrivă" şi nouă abţineri.



UPDATE 11:30
- Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în deschiderea Congresului de la Romexpo, că formaţiunea sa nu are ce discuta şi negocia cu preşedintele Traian Băsescu, liderul social-democrat rupând de altfel scrisoarea de la şeful statului în faţa delegaţilor la congres.
   
"Vreau să ştiţi că este un domn în România, domnul Băsescu îl cheamă, care ieri a făcut propuneri pentru ordinea de zi. Am primit şi o scrisoare de la domnia sa. Nu am citit-o, am sperat că scrie demisie. Nescriind însă demisie, aş vrea, cu permisiunea dumneavoastră, să îi dau un răspuns lui Traian Băsescu. Ăsta e răspunsul nostru pentru ei: nu avem ce discuta şi negocia cu Traian Băsescu, nu avem nevoie de minciunile şi propunerile lui otrăvite. Suntem un partid care a rezistat în aceşti ani împotriva regimului Traian Băsescu. Suntem un partid care ştim ce înseamnă să fim minţiţi de Traian Băsescu", a afirmat Ponta.
   
El a arătat că este normal ca la Congresul PSD şi la cele ale partenerilor din USL ordinea de zi a discuţiilor să fie propusă de oamenii din partid, nu de către şeful statului.
   
"Cred că astăzi, împreună cu partenerii noştri din USL, trebuie să vorbim despre români şi România", a mai spus Ponta. El a şi rupt scrisoarea de la şeful statului, de la tribuna congresului, în aplauzele participanţilor.
   
De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat şi el, înaintea începerii lucrărilor Congresului, că mai întâi Traian Băsescu trebuie să îşi dea demisia pentru a discuta cu opoziţia, pentru că "nu mai are nimeni încredere în el".
   
"Să îşi dea demisia şi mai discutăm după aceea (...) Indiferent că demisionează sau nu, sfârşitul lui e stabilit", a spus Năstase.
   
El a arătat că preşedintele Băsescu a lansat propunerile sale înainte de congresele formaţiunilor USL pentru că se ştie deja despre scenariul pe care l-ar prefera acesta referitor la organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în toamnă, cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu ca eventual candidat pentru funcţia de şef al statului.

URMĂREŞTE LIVE CONGRESELE PC, PSD şi PNL

UPDATE 11:20
- Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, sâmbătă, că nu acordă prea mare importanţă scrisorii transmise de către preşedintele Traian Băsescu, arătând că revizuirea Constituţiei nu poate fi tratată printr-o "scrisoare pierdută la ceas de seară" şi că şeful statului a vrut să deturneze atenţia.
   
"Am primit scrisoarea preşedintelui, dar eu nu aş vrea să îi dau prea mare importanţă acestei scrisori şi nici preşedintelui Băsescu. Probabil a trimis această scrisoare pentru că nimeni nu îi mai dă importanţă preşedintelui: nici partidele din Opoziţie şi nici oamenii şi, atunci, probabil, a încercat să deturneze atenţia şi, într-o zi în care vorbim tocmai de necolaborarea cu preşedintele Traian Băsescu, a vrut să se vorbească despre domnia sa", a afirmat liderul PC.
   
Daniel Constantin a precizat că preşedintele Băsescu, la consultările care au avut loc, "a spus într-adevăr" că îşi va da demisia dacă se va face modificarea Constituţiei.
   
"Noi suntem de acord cu revizuirea Constituţiei, dar acesta este un subiect important, nu poate fi subiectul unei scrisori pierdute la ceas de seară, aşa cum vrea preşedintele. Ne vom apleca foarte serios asupra revizuirii Constituţiei, dar într-un Parlament legitim, adică după alegerile parlamentare din acest an şi după alegerile  prezidenţiale, care eu, personal, sper să fie tot în acest an", a afirmat liderul PC.

URMĂREŞTE LIVE CONGRESELE PC, PSD şi PNL

Partidele componente ale Uniunii Social-Liberale organizează astăzi, fiecare, câte un congres extraordinar. Primul partid care dă start lucrărilor ce vizează alegerile locale din iunie este Partidul Conservator, urmat de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal.

Liderul PNL, Crin Antonescu, urmează să fie confirmat drept candidat al USL pentru funcţia de preşedinte al României ma tarziu la reuniunea celor trei partide din Opoziţie într-un congres comun.

În plus, liderii USL organizează şi un miting de proporţii împotriva guvernării PDL şi a lui Traian Băsescu în jurul prânzului. Organizatorii au anunţat participarea la eveniment a mii de membri.

URMĂREŞTE LIVE CONGRESELE PC, PSD şi PNL

"Acest miting este pentru susţinerea lui Victor Ponta ca prim-ministru şi pentru susţinerea lui Crin Antonescu ca şi candidat la preşedinţia României", a explicat, vineri, secretarul general adjunct al PDL, Dan Mihalache.
   
La acest amplu eveniment vor participa şi toţi candidaţii USL la Consiliile Judeţene şi la primăriile reşedinţelor de judeţ, deşi lansarea candidaţilor PNL a fost amânată pentru luna mai.
   
Printre primăriile unde nu s-a stabilit încă cine va candida se află şi sectoarele 2 şi 6 ale Capitalei.
   
Până în prezent, USL a anunţat candidaturile lui Andrei Chiliman, din partea PNL, la Sectorul 1, Cristian Popescu Piedone, din partea PC, la primăra Sectorului 4 şi Marian Vanghelie, din partea PSD, la Sectorul 5. Tot din partea PSD va candida Robert Negoiţă, la Sectorul 3.
   
La aceste reuniuni ar putea fi abordat şi subiectul legat de scrisoarea de vineri seară a preşedintelui Traian Băsescu, prin care le cerea liderilor USL ca opoziţia să participe la discuţiile privind revizuirea Constituţiei, astfel încât mandatul prezidenţial să fie de patru ani, iar referendumul de validare să aibă loc la locale, garantând că va demisiona în timp util pentru ca în noiembrie să fie şi prezidenţiale.


×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close