Antena 3 CNN Politică Numele lui Traian Băsescu, huiduit de publicul venit la Festivalul "George Enescu" (VIDEO)

Numele lui Traian Băsescu, huiduit de publicul venit la Festivalul "George Enescu" (VIDEO)

Numele lui Traian Băsescu, huiduit de publicul venit la Festivalul "George Enescu" (VIDEO)
Sursa foto: Traian Bãsescu
09 Sep 2009   •   11:10

Numele preşedintelui Traian Băsescu a fost huiduit marţi seară, la scenă deschisă de către publicul prezent la un concert din cadrul festivalului ?George Enescu?. Momentul a fost provocat de ministrul Culturii, Theodor Paleologu, care a ţinut să-i înmâneze violonistului şi dirijorului rus Maxim Vengerov, ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler. Ministrul a făcut greşeala să anunţe că distincţia acordată prestigiosului muzician vine din partea lui Traian Băsescu, precizarea fiind întâmpinată de o bună parte din spectatori cu fluierături şi huiduieli la adresa numelui şefului statului.
Prezent marţi seară, la Sala Palatului din Bucureşti, pentru a dirija Orchestra Filarmonicii "George Enescu" în cadrul unui program de Beethoven, Maxim Vengerov, una dintre vedetele Festivalului a devenit protagonist fără voie a unei încercări stângace de politizare a evenimentului de către ministrul Culturii, Theodor Paleologu.
În finalul concertului, pe care publicul l-a răsplătit cu aproape cinci minute de aplauze, ministrul Paleologu a intrat în scenă şi, după ce l-a felicitat pe Maxim Vengerov, i-a înmânat acestuia ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, menţionând că distincţia este oferită în numele preşedintelui Traian Băsescu. Aducerea în discuţie a numelui şefului statului în faţa unei săli pline care venise să asculte muzică de calitate a fost sancţionată de o parte dintre spectatori, care au huiduit şi fluierat demersul ministrului. Totuşi, publicul a aplaudat în momentul în care violonistul-dirijor şi-a primit decoraţia.
"E o zi foarte specială pentru mine. Vin în ţara în care s-a născut cel mai mare idol al meu - Enescu", a declarat Maxim Vengerov, carea trecut rapid peste episodul stânjenitor. De asemenea, celebrul muzician a mai spus că a fost un adevărat privilegiu să lucreze cu o asemenea orchestră "fantastică" şi a promis că se va întoarce şi în calitate de violonist.
Violonistul Maxim Vengerov este considerat unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii. Vengerov a cântat alături de mari orchestre ale lumii, ca Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Philharmonic, The Singapore Symphony Orchestra. El cântă la o vioară Stradivarius Kreutzer (1727), pe care a achiziţionat-o în 1998.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: festival medalie violonist
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close