Antena 3 CNN Politică Ordonanța care îngheață salariile și blochează angajările provoacă haos

Ordonanța care îngheață salariile și blochează angajările provoacă haos

Tensiuni în coaliție pe măsurile de austeritate. Potrivit surselor, UDMR nu vrea să fie introdusă interdicția privind cumulul pensiei cu al salariului. Asta în timp ce premierul Nicolae Ciucă a cerut ministrului de Finanțe să găsească soluția astfel încât să nu fie înghețări de salarii.

Ordonanța care îngheață salariile și blochează angajările provoacă haos
Sursa foto: hepta
de Vasile Marcu    |    Cătălina Mănoiu    |    25 Apr 2023   •   07:41

Pe masa de discuții a executivului a mai rămas și sistarea angajărilor, o măsură criticată aspru de sindicaliști.

Cu o gaură imensă în buget, prin care statul ar trebui să facă o economie de 20 de miliarde de lei, executivul are pe masă ordonanță prin care stopează angajările, îngheață salariile și interzice cheltuielile în ministere.

Mai exact, 4 miliarde de lei vrea să economisească Guvernul prin diferite tăieri la ministere. Însă, în momentul de față, sunt discuții aprinse în coaliție tocmai pe aceste prevederi ale Ordonanței de Urgență și în special pe acel articol care se referă la interzicerea cumulului pensiei cu salariul în cazul pensionarilor ieșiți înainte de termen. Cei de la UDMR se opun unui astfel de articol din Ordonanța de urgență pentru că susțin că nu ar trece de Curtea Constituțională.

În această situație este și premierul Nicolae Ciucă. De altfel, șeful executivului a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile. Ordonanța mai prevede și stoparea angajărilor la stat. 

Cei mai afectați sunt cei din sănătate, din educație, unde ar trebui să se facă noi angajări, dar și cei din apărare și ordine publică. 

Pe de altă parte, premierul i-a trimis la Palatul Victoria pe liderii de sindicat și le-a promis că din luna iulie va crește la 35 sau la 40 de lei valoarea tichetului de masă.

Liderii coaliției au mai decis și reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii.

Un alt anunț Important vine din partea ministrului dezvoltării, Cseke Attila, care spune că nu este momentul pentru măsuri alarmiste și că taxele și impozitele nu vor crește în România.

”Nu trebuie să mergem atât de departe și să anunțăm posibile creșteri de taxe și impozite. Eu cred că autoritățile locale, și aceasta a fost discuția foarte bună în sală, se axează și își prioritizează acțiunile legate de finalizarea proiectelor cu finanțare Europeană”, a declarat el. 

Potrivit surselor, 10 miliarde de lei vor putea fi economisite de către ministere prin tăieri de cheltuieli. 

×
Subiecte în articol: îngheţare salarii inghetare angajari
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close