Antena 3 CNN Politică Pacepa: Ţările comuniste foloseau prostituatele ca spioni

Pacepa: Ţările comuniste foloseau prostituatele ca spioni

Pacepa: Ţările comuniste foloseau prostituatele ca spioni
Sursa foto: ion mihai pacepa
29 Mar 2009   •   21:17

Fostul general Ion Mihai Pacepa dezvãluie dedesubturile racolărilor de spioni din vremea cortinei de fier. Într-un interviu publicat de Sunday Times, Pacepa povesteşte că toate ţările comuniste foloseau ca spioni prostituate. Mai mult, Departamentul de Informaţii Externe al Securităţii excela în acest domeniu. Potrivit lui Pacepa, femeile şi bărbaţii care urmau să joace acest rol erau supuşi în unele cazuri şi unor intervenţii chirurgicale. Pregătirea lor dura până la opt ani, timp în care agenţii învăţau limba ţării unde urma să se desfăşoare misiunea, dar şi cum să joace tenis sau bridge şi cum să se infiltreze în diverse obiective ştiinţifice sau industriale occidentale.

"Nu erau agenţi obişnuiţi. Erau, în cea mai mare parte, ilegali, recrutaţi pentru anumite abilităţi şi calităţi, cele mai importante fiind legate de organele sexuale", afirmã Pacepa.

"Ilegalii" au fost invenţia lui Stalin, care a cerut în anii '20 serviciilor de contraspionaj să antreneze un nou tip de spion, care să poată obþine informaţii din ţări ostile, fără a-şi compromite ţara în dacă sunt prinşi.

Pacepa susţine că deşi au fost pregătiţi nenumăraţi agenţi, singura operaţiune de seducţie pe plan extern a fost realizată în 1958, la Berlin, cu ajutorul unei agente Stazi folosită şi de DIE.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: spioni
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close