Antena 3 CNN Politică Patriciu îl influenţează pe Tăriceanu

Patriciu îl influenţează pe Tăriceanu

Patriciu îl influenţează pe Tăriceanu
08 Mai 2007   •   20:43

Preşedintele suspendat a fost invitat marţi seară la o dezbatere la televiziunea publică, unde a declarat că Dinu Patriciu a influenţat în mod nelegitim decizii politice ale premierului, iar Romania riscă să devină ţară de tip oligarhic. ?La 6 luni de la alegeri am înţeles că Dinu Patriciu câştigase din nou bătălia cu democraţia din România?. A fost momentul în care ?Patriciu, în mod nelegitim, a influenţat decizii politice ale premierului Tăriceanu?. Băsescu a subliniat că în spatele omului de afaceri se află Sorin Roşca Stănescu şi alţi oameni care deşi nu au primit votul electoratului încearcă să dirijeze voinţa politică. ?România devine un stat de tip oligarhic?, a atenţionat încă o dată preşedintele suspendat, dezvăluind care sunt relaţiile adevărate dintre Tăriceanu şi Patriciu: ?Dinu Patriciu îl cheamă la ordine pe Tăriceanu şi îi spune: ce mă, ai început să ai idei??.

Tăriceanu a reluat relaţia cu Patriciu după ce a devenit premier
Preşedintele suspendat a explicat că în momentul desemnării lui Călin Popescu Tăriceanu ca premier, relaţia lui cu Patricu era ruptă ca urmare a condiţiei esenţiale impuse de Stolojan: pe listă nu aveau ce căuta oameni ca Patriciu, Cataramă... Relaţia a fost reluată însă după ce Tăriceanu a devenit premier, spune Traian Băsescu.

Au fost 3 motive principale pentru care Parlamentul s-a montat împotriva preşedintelui, susţine Traian Băsescu. Prima problemă a fost condamnarea crimelor comunismului, urmată de scoaterea dosarelor fostei securităţi. Dar cea mai importantă nemulţumire este legată de încercarea de a face justiţia independentă.

Există afacerişti ale căror datorii sunt şterse prin ordonanţe de urgenţă
Întrebat de Cătălin Tolontan de ce pune semnul egal între corupţie şi bani, preşedintele suspendat a explicat că demonizează doar sistemul de afaceri clientelar. ?Există oameni de afaceri care au la baza afacerilor lor ordonanţe de urgenţă prin care li se şterg datorii?. De aici vine nevoia lor de a fi protejaţi de oameni politici aflaţi la putere.

Asta nu înseamnă că toţi afaceriştii sunt corupţi, a ţinut preşedintele să precizeze. 90% din banii obţinuţi de comunitatea de afaceri sunt corect obţinuţi, există concurenţă. ?Marea problemă sunt însă acele acţiuni individuale, acei oameni care distorsionează competiţia?. Şi deşi asta ar fi o problemă a Consiliului Concurenţei, ?bogăţia îi împinge pe aceşti oameni de afaceri la nevoia de putere?. Cum s-a modificat legea referendumului peste noapte, poate veni un guvern care să facă şi cadouri către oameni de afaceri, a explicat Băsescu.

Războiul s-a dat pe terenul viziunilor, nu al palatelor
?Nu am nimic să-mi reproşez?. Acesta a fost răspunsul lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte realitatea începută odată cu câştigarea alegerilor din 2004. Un singur a rămas însă nelămurit: dintr-o construcţie de 2 ani, ceea ce a rămas pregnant în mintea oamenilor este aşa-zisa dispută între palate. ?Prea puţini dintre cei care au făcut analiza reală a acestei perioade au fost dispuşi să înţeleagă că nu a fost o dispută între persoane, ci între viziuni?, a precizat Traian Băsescu.

Atribuţiile actuale ale preşedintelui sunt aproape în regulă
Preşedintele suspendat a declarat că România nu poate fi o republică prezidenţială şi nici una parlamentară, pentru că poporul o respinge. În momentul de faţă, când avem un Parlament cu o credibilitate extrem de scăzută, ?atribuţiile actuale ale preşedintelui sunt aproape în regulă?, spune Băsescu.

Iliescu a avut 3 mandate liniştite pentru că s-a făcut că nu vede
Traian Băsescu a vorbit şi despre preşedinţii dinaintea lui. ?Ion Iliescu a avut 3 mandate liniştite pentru că a ştiut, dar nu s-a băgat. Iliescu s-a făcut că nu vede?. O altă abordare a avut-o Emil Constantinescu, care a încercat în primii 3 ani să negocieze, spune preşedintele suspendat. Pe Constantinescu l-a înfrânt ?o abordare care cred că a fost de foarte mare bună-credinţă. După 3 ani a constatat că orice negociere e păguboasă: niciodată oameni care gândesc foarte ancoraţi în trecut nu te vor ierta când te prind, vor folosi negocierea în folosul lor?. Acesta este motivul pentru care, la rândul său, Traian Băsescu nu a mers pe acelaşi principiu - ?De aceea am preferat să spun lucrurile deschis. Nu am negociat nimic?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close