Antena 3 CNN Politică Cele patru subiecte mari care clatină coaliţia de guvernare la început de an

Cele patru subiecte mari care clatină coaliţia de guvernare la început de an

Cel puţin patru subiecte grele fac actuala coaliţie de guvernare să se clatine la început de an. 

Cele patru subiecte mari care clatină coaliţia de guvernare la început de an
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Ian 2022   •   13:58

De la taxa de solidaritate până la certificatul verde, de la desfiinţarea Secţiei speciale şi până la procentul din PIB pentru investiţii, şefii PNL şi PSD trebuie să caute rezolvări care să aducă cele două partide pe aceeaşi linie. 

Deocamdată nu e clar dacă vor găsi soluţii într-un timp scurt, pentru că, de exemplu, pe certificatul verde cei din coaliţia de guvernare încă se contrează, au opinii diferite, iar în prezent proiectul privind certificatul verde nu este finalizat.

Totuşi, premierul Nicolae Ciucă se aştepta să fie o sesiune extraordinară în Parlament, iar până acum ea nu a fost convocată.

Cel mai probabil, sesiunea ar putea avea loc la finalul acestei luni, pentru că parlamentarii sunt în vacanţă în luna ianuarie.

În plus, după mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia certificatul verde ar trebui să nu fie neapărat obligatoriu la locul de muncă, atât la stat, cât şi la privat, proiectul şi-ar putea pierde din credibilitate.

Acesta nu este singurul subiect care clatină coaliţia de guvernare. Şi desfiinţarea Secţiei speciale este o temă importantă, iar surse politice susţin că desfiinţarea SIIJ ar putea avea loc doar după ce va veni un mesaj din partea Comisiei Europene, deşi Comisia de la Veneţia a recomandat României desfiinţarea Secţiei speciale.

Deşi social-democraţii şi liberalii se lăudau că este o prioritate SIIJ, nu au venit până acum cu un proiect pentru desfiinţarea secţiei speciale.

Alte subiecte de discuţie în coaliţie mai sunt şi cei 7% din PIB pentru investiţii. A fost alocată o sumă mult mai mică, deşi liberalii spuneau că ar fi un compromis dacă suma ar fi mai mică de 7%, vorbim acum de 6,7% din PIB alocat pentru bugetul din acest an, motiv de scandal şi acesta în cadrul coaliţiei de guvernare.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close