Antena 3 CNN Politică PDL: Regionalizarea, aşa cum arată acum, are intenţia de a superbaroniza România

PDL: Regionalizarea, aşa cum arată acum, are intenţia de a superbaroniza România

PDL: Regionalizarea, aşa cum arată acum, are intenţia de a superbaroniza România
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Sep 2013   •   14:51
Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, susţine că, aşa cum arată acum, proiectul de regionalizare "nu este decât o intenţie de a baroniza sau superbaroniza România, de a o împărţi între PSD şi PNL, în funcţie de interesele acestora", conform Mediafax.
Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că proiectul de regionalizare "nu trebuie făcut pe picior, şi nici pentru a fi satisfăcute interesele şi orgoliile unor persoane".
Buda a spus că acest proces de regionalizare "nu trebuie aruncat în derizoriu, aşa cum îl aruncă cei de la USL".
"USL, la ceas de toamnă, a decis că România trebuie să aibă o anumită arhitectură din punctul de vedere al regionalizării, fără să vină cu un proiect complex care să ne spună ce atribuţii vor avea regiunile, să ne spună felul în care vor fi alese structurile de conducere ale acestor regiuni. Practic, nu au făcut nimic decât un anunţ public că vor să facă regionalizare", a spus Buda.  
Conform sursei citate, şi PDL doreşte regionalizare, dar precedată de o dezbatere publică.
"Noi, Partidul Democrat-Liberal, am spus că da, ne dorim regionalizare, însă acest proiect, acest proces este unul foarte complex şi trebuie să fie precedat de o dezbatere publică serioasă şi în acelaşi timp să avem un proiect de lege care să vizeze regionalizarea, pentru că doar aşa vom putea spune că acest proiect corespunde nevoilor. Aşa cum arată intenţia lor de astăzi nu este altceva decât o intenţie de a baroniza sau de a superbaroniza România, de a o împărţi între PSD şi PNL, în funcţie de interesele acestora. Vedem cum câştigă baronii de la Prahova în defavoarea celor de la Argeş, cum câştigă cei de la Brăila, în defavoarea celor de la Focşani. Cred că împărţirea-administrativ teritorială a României nu trebuie să se facă in interesul baronilor locali, ci această împărţire trebuie să aibă în vedere nevoia de dezvoltare armonioasă a României", a spus Daniel Buda.
Premierul Victor Ponta declara, vineri, că în CExN al PSD s-a discutat varianta împărţirii României în zece regiuni, el arătând că această variantă trebuie discutată şi în cadrul USL şi că doreşte să aibă discuţii, pe de altă parte, şi cu UDMR, PPDD şi PDL pe această temă.
"Varianta cu zece regiuni este cea discutată în PSD. Dar trebuie să o discutăm şi în USL. Ca să fiu sincer, am tatonat puţin lucrurile la nivelul USL. Eu vreau să discutăm şi cu UDMR, şi cu PPDD, şi cu PDL, cu toate forţele din opoziţie, pentru că proiectul regionalizării nu este un proiect doar al USL, e un proiect al României şi sunt dispus să mă aşez la masă cu absolut toată lumea", spunea Ponta.
Ponta preciza că s-a decis ca prin modificarea Legii 315/1998 privind regiunile de dezvoltare să se treacă practic la descentralizare şi să se transmită către regiuni cât mai multe dintre atribuţiile Guvernului.
 

×
Subiecte în articol: pdl regionalizare România interese PSD PNL Brăila
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close