Antena 3 CNN Politică Moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR va fi citită luni, 6 februarie, în plenul reunit al Parlamentului

Moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR va fi citită luni, 6 februarie, în plenul reunit al Parlamentului

Moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR va fi citită luni, 6 februarie, în plenul reunit al Parlamentului
Sursa foto: Foto: Raluca Turcan/Facebook
de M.Z.    |    01 Feb 2017   •   18:55

UPDATE 18:55 - Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi USR va fi citită luni, 6 februarie, la ora 12,00, în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Deputaţilor au decis miercuri ca moţiunea să fie prezentată luni, după care conducerea Parlamentului se va reuni pentru a stabili data la care va fi dezbătută şi votată.

Potrivit unor surse din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, moţiunea ar putea fi votată a doua zi după ce va fi adoptat proiectul bugetului de stat pe acest an, adică miercurea sau joia viitoare.

UPDATE 17:15 - PNL, USR și PMP s-au aliat pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. Reprezentanți ai celor trei partide au vorbit, miercuri seară, cu presa și au explicat ce își doresc.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a explicat că urmează discuții și cu membrii din UDMR, dar și PSD sau ALDE.

"Semnăturile pentru inițierea moțiunii au fost depuse și în acest moment se completează cu susținerea celor care s-au raliat demersului. Este un semnal încurajator că am lăsat la o parte adversitățile politice, simpatiile și disputele și am pus la comun respectarea legii. Nu am discutat cu UDMR pe acest subiect, dar o vom face. Și vom discuta și cu oameni de la PSD și ALDE."

Președintele PMP, Eugen Tomac, a explicat că este nevoie de o unitate în față PSD:

"Putem stopa acest apetit al PSD de a sfida orice normă. Faptul că au majoritate nu îi îndreptățește să treacă peste proceduri. Credem că orice modificare a legii trebuie să se producă aici la Parlament. Nu spunem că nu are dretul Guvernul să dea legi, dar ce face acum PSD ni se pare o sfidare fără margini și ne-am aliniat aici împreună pentru că este nevoie de opoziție. Această moțiune a fost inițiată de PNL și USR. Noi, PMP, susținem această inițiativă."

UPDATE 16.30 - Parlamentarii PNL şi USR au depus miercuri moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România".

"Aceasta este moţiunea de cenzură pe care PNL, împreună cu USR, o depun astăzi. Este numită 'Guvernul Grindeanu- Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România'. Este primul demers politic important pe care Opoziţia îl face astăzi în România într-un moment de cumpănă, într-un moment în care prin ordonanţe de urgenţă, prin decizii ale Guvernului, se încearcă legalizarea furtului în România. Noi sperăm ca toţi cetăţenii de bună credinţă să susţină acest demers în spaţiul public, de asemenea, ne dorim ca toţi parlamentarii care cred în supremaţia legii, care au bună credinţă şi respectă cetăţeanul, să voteze această moţiune de cenzură. Aceasta este soluţia legală, instituţională, pentru demisia Guvernului şi de asemenea soluţia pentru a putea ajunge la alegeri anticipate", a spus preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului.

UPDATE 15.20 - PNL şi USR au anunţat miercuri că au strâns semnăturile necesare pentru depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului, document pe care îl vor depune la ora 16.00 la Birourile Permanente ale celor două Camere, demersului fiind aşteptaţi să i se alăture şi parlamentarii PMP, potrivit News.ro.

”Au fost două texte care, în esenţă, spuneau acelaşi lucru. Le-am pus cap la cap, a reieşit un singur text. Momentul este extrem de grav şi necesită din partea opoziţiei instrumentul cel mai puternic care este moţiunea de cenzură. Până în momentul de faţă sunt aproape 90 de semnături de la PNL şi peste 30 de la USR, suficiente pentru a fi depusă. Îi aşteptăm şi pe colegii de la PMP”, a spus la rândul său şi Nicuşor Dan.

UPDATE 14.38 - Numărul de semnături necesare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură s-a strâns, potrivit Antena 3.

Astfel, în acest moment, sunt 90 de semnături de la PNL și 30 de la USR.

Potrivit lui Turcan, Eugen Tomac de la PMP, nu a sosit încă la întâlnire.

UPDATE 14.13 - Șefa PNL este acum într-o întâlnire cu liderii PMP și USR.

UPDATE 14.03 - Partidul Naţional Liberal va depune miercuri o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu, demersul urmând să fie susţinut prin semnături de parlamentari ai USR şi PMP, a anunţat preşedintele PNL, Raluca Turcan.

"Textul moţiunii este redactat, semnăturile sunt strânse, astăzi vom depune moţiunea de cenzură, iar tema principală a acestei moţiuni este căderea Guvernului care a fraudat încrederea opiniei publice, care şi-a salvat pielea prin legi date pentru el", a declarat Turcan, la finalul reuniunii Comisiei de reunificare a PNL, potrivit agerpres.ro.

Ea a precizat că demersul iniţiat de PNL este susţinut şi de USR şi PMP, adăugând că a purtat discuţii în acest sens cu Nicuşor Dan şi cu Eugen Tomac. 

”Arată o uriașă lipsă de încredere (guvernul Grindeanu - n.r.) și o minciună orchestrată de Dragnea, Tăriceanu și complicii lor pentru a-și salva pielea și a se pune la adăpost de greutatea legii în România”, a spus Turcan.

”Considerăm că e necesară demisia Guvernului și declanșarea de alegeri anticipate. Acest guvern a fraudat încrederea opiniei publice, nu au vorbit despre grațiere în campanie, i-au mințit pe oameni”, a adăugat Raluca Turcan.

UPDATE 11.13 - O ședinţă de ultimă a liderilor PNL are loc miercuri dimineață. Aceştia decid ce vor face în continuare. 

Preşedintele interimar al PNL spune că Guvernul a acţionat ca un grup infracţional organizat şi trebuie să plătească pentru ce a făcut. Se vehiculează şi ideea demisiei în bloc din Parlament.

----------------------------

Știrea inițială 10.33

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susţine că, în eventualitatea în care Guvernul nu va demisiona, liberalii vor depune în cursul zilei de miercuri o moţiune de cenzură. 

”Întregul Guvern PSD-ALDE trebuie să demisioneze. Acest Guvern trebuie să plătească pentru faptele săvârşite şi ar trebui să intrăm în alegeri anticipate. Dacă Guvernul nu va demisiona, PNL depune astăzi moţiune de cenzură”, a declarat Raluca Turcan, la Senat.

Ea a făcut un apel către toate partidele de opoziţie să semneze moţiunea de cenzură împotriva guvernului PSD- ALDE. 

”Fac un apel de asemenea către toţi parlamentarii de bună credinţă să voteze moţiunea împotriva guvernului PSD ALDE. Acest guvern iresponsabil trebuie să plătească. (...) Sunt încrezătoare că astăzi vom asista la o solidaritate între partidele de opoziţie pentru susţinerea moţiunii de cenzură şi de asemenea că vom avea o solidaritate a parlamentarilor cinstiţi din această ţară pentru a dărâma acest guvern iresponsabil”, a adăugat Turcan. 

Întrebată dacă parlamentarii PNL iau în calcul demisia din Parlament, preşedintele interimar al PNL a explicat că liberalii vor avea o şedinţă în care vor decide "paşii politici alternativi pe care PNL poate să îi aibă". 

”În acelaşi timp, vă spun părerea mea: că PNL trebuie să aibă un comportament responsabil, pentru că intrăm într-o bătălie politică de uzură care nu se ştie unde va ajunge şi cert este că PSD şi ALDE nu se vor opri aici. Cred că avem datoria să luăm acele decizii politice care să aibă finalitate, să luăm acele decizii care să aibă un impact la nivel de aşteptare a cetăţenilor acestei ţări. Părerea mea personală este că trebuie să uzăm de toate instrumentele parlamentare şi aceste instrumente sunt moţiunea de cenzură, protestul parlamentar, mesajele publice, solidaritatea în spaţiul public, solicitări de demisie constate la adresa guvernului şi dezbateri parlamentare serioase, cu argumente, astfel încât să ne facem datoria de partid de opoziţie”, a mai spus Turcan.

Mii de oameni au ieşit din nou în stradă în noaptea de marți spre miercuri, după ce Guvernul a adoptatat ordonanţa de urgenţă care modifică Codul penal şi Codul de procedură penală.

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close