Antena 3 CNN Politică PNŢCD doreşte scăderea pragului electoral la 2%

PNŢCD doreşte scăderea pragului electoral la 2%

PNŢCD doreşte scăderea pragului electoral la 2%
05 Iul 2007   •   13:18

Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat consideră că este benefică modificarea sistemului electoral, dar apreciază că sunt necesare câteva schimbări, cum ar fi scăderea pragului electoral la 2%, mărirea subvenţiilor pentru partide şi reorganizarea regiunilor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Viorel Sasca, membru BPC al PNŢCD.

"Riscul să ajungă în Parlament oligarhi, vedete din sport, muzică, modă cred că nu va creşte substanţial dacă se va mări independenţa financiară a partidelor prin acordarea de subvenţii suplimentare", a afirmat Sasca. El a adăugat că la ora actuală partidele sunt nevoite să apeleze la compromisuri şi să accepte 'pe liste donatori generoşi sau să facă unele servicii donatorilor la marginea sau în afara legii'.

De asemenea, Viorel Sasca a precizat că proiectul de lege privind sistemul electoral prevede menţinerea pragului electoral la 5% şi adaugă alternativa cu câştigarea a trei colegii electorale la Senat, respectiv, şase colegii la Camera Deputaţilor. El a subliniat că reducerea pragului electoral la 2-3% şi a numărului de colegii la două, respectiv, patru ar fi benefică pentru competiţia politică, pentru o reprezentare parlamentară mai largă şi pentru creşterea participării electoratului la alegeri.

Totodată, Sasca a subliniat că sistemul mixt la alegerile locale ar fi cel mai potrivit, în sensul în care fiecare alegător ar avea două voturi, unul pentru un candidat nominal de pe o listă, celălalt pentru o listă de partid.

Nu în ultimul rând, Sasca a precizat că o modificare benefică ar fi acordarea statutului de judeţ oraşelor mari, cu peste 200.000 de locuitori, unde aceştia reprezintă mai mult de o treime din populaţia totală a judeţului.

Rompres

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close