Antena 3 CNN Politică PPU, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: "Reparați greșeala făcută în cazul examenului de rezidențiat din acest an, iar apoi ocupați-vă de cauzele sistemice care au condus la această situație"

PPU, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: "Reparați greșeala făcută în cazul examenului de rezidențiat din acest an, iar apoi ocupați-vă de cauzele sistemice care au condus la această situație"

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), prin vicepreședintele Ramona Ioana Bruynseels, îi solicită ministrului Sănătății să nu îi discrimineze pe absolvenții facultăților de medicină dentară și farmacie, înscriși la examenul de rezidențiat din acest an, care sunt vizați de schimbări ale regulilor de admitere.

PPU, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: "Reparați greșeala făcută în cazul examenului de rezidențiat din acest an, iar apoi ocupați-vă de cauzele sistemice care au condus la această situație"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Georgiana Adam    |    30 Noi 2021   •   16:42

Toți acești tineri au aflat de noile modificări în perioada înscrierii la examen, demers care poate fi considerat un abuz la adresa lor.

"Acest abuz trebuie să înceteze, absolvenții în cauză sunt nedreptățiți și discriminați. Nu se poate să afli accidental că s-au schimbat regulile, așa ceva nu se întamplă în statele civilizate.

Chiar dacă sunt motive care justifică într-o oarecare măsură, comunicarea a fost deficitară și statul trebuie să recunoască faptul că a greșit. La fel cum, tot statul trebuie să recunoască și că este nevoie ca Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, universitățile de specialitate din România și Ministerul Muncii să se așeze la masa discuțiilor și să stabilească strategia de resurse umane în domeniul sănătății pentru următorii ani și care sunt măsurile necesare împlinirii acesteia”, spune Ramona Ioana Bruynseels.

Astfel, este solicitată suplimentarea numărului de locuri și la medicină dentară și farmacie, pentru a nu exista discriminare față de alți absolvenți ai acelorași facultăți de medicină.

Scrisoarea deschisă trimisă de PPU către ministrul Sănătăţii poate fi citită integral aici.

"Stimate domnule ministru Alexandru Rafila,

O țară care nu investește în tinerii săi, este o țară fără viitor! Vă scriu în urma sutelor de mesaje primite de Partidul Umanist Social Liberal de la tineri absolvenți ai facultăților de medicină dentară și farmacie, înscriși la examenul de rezidențiat din acest an și discriminați de către Statul Român prin una dintre măsurile recente luate de Ministerul Sănătății. Mai mult decât atât, parcurgând succesiunea evenimentelor, putem considera că fiecare dintre acești tineri este o victimă a abuzului statului, care, prin intermediul Ministerului Sănătății a schimbat regulile de admitere la rezidențiat neanunțat, fără a se comunica corespunzător, tinerii aflând despre schimbare în perioada înscrierii la examen.

Domnule ministru,

Orice schimbare de acest gen trebuie anunțată din timp. În toate statele civilizate unde drepturile omului sunt ocrotite, astfel de modificări sunt operate și anunțate cu ani înainte, pentru a permite tinerilor reașezarea priorităților și chiar schimbarea orientării profesionale. Orice deviere de la acest principiu reprezintă un ABUZ pe care Partidul Umanist este nevoit să vi-l semnaleze și să vă ceară să îl stopați și corectați!

Având în vedere că la examenul de rezidențiat din acest an numărul de locuri la medicină dentară și farmacie au fost reduse comparativ cu anii precedenți, vă rugăm să aveți în vedere suplimentarea acestora și la aceste specialități, nu doar la medicină. În acest sens, vă rog să inițiați demersuri în vederea remodificării art. 2 alin. 3 al OG nr. 18 din 29.09.2009. Consider că, prin modificarea acestui articol prin Legea nr. 212 din 21.07.2021, au fost defavorizați absolvenții facultăților de medicină dentară și farmacie, creându-se în acest mod discriminare între absolvenții acelorași universități de medicină.

Stimate domnule ministru Rafila,

Nevoia de specialiști în sănătate este la fel de mare și în acest an, poate chiar mai mare decât în anii trecuți atât în medicină, medicină dentară cât și farmacie!

Domeniul medicină este evident deficitar în acest an datorită pandemiei, dar acest lucru nu poate justifica suplimentarea doar pentru acest domeniu, cu atât mai mult cu cât este atestat că serviciile de medicină dentară și cele de farmacie sunt în continuare deficitare în sistemul de sănătate public.

Tocmai de aceea, considerăm că modificarea articolului mai sus menționat este nedreaptă, creând discriminare între cele trei domenii. Mai mult decât atât, schimbarea ‘regulilor jocului’ neanunțat în avans și necomunicat corespunzător, înainte de susținerea examenului, este abuzivă, lipsită de respect și chiar de pragmatism național, într-o perioadă în care peste 70% dintre tinerii români declară că intenționează să plece din România.

Urmând principiile democratice și constituționale, Legea trebuie să fie aceeași pentru toți candidații la concursul de rezidențiat și să le ofere tuturor acestora aceleași drepturi, domnule ministru.

În speranța că apelul nostru va primi atenția și rezolvarea cuvenite, vă mulțumesc și vă doresc succes în mandatul dumneavoastră de ministru al sănătații într-o perioadă atât de neagră pentru România.

Cu respect, Ramona Ioana Bruynseels

Partidul Umanist Social Liberal", se arată în scrisoarea deschisă.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close