Antena 3 CNN Politică Prima zi de negocieri: Geoană refuză PD-L, Hrebenciuc ?ţine? cu PNL, liberalii s-au aliat cu UDMR

Prima zi de negocieri: Geoană refuză PD-L, Hrebenciuc ?ţine? cu PNL, liberalii s-au aliat cu UDMR

Prima zi de negocieri: Geoană refuză PD-L, Hrebenciuc ?ţine? cu PNL, liberalii s-au aliat cu UDMR
02 Dec 2008   •   22:40

Prima zi de negocieri: Geoană refuză pretenţiile PD-L, Hrebenciuc ?ţine? cu PNL, liberalii s-au aliat cu UDMR Prima zi de negocieri pentru formarea viitorului Guvern s-a încheiat fără a se ajunge la vreun rezultat. Au existat mai mult tatonări între principalele trei forţe politice, fără a se merge însă în profunzimea discuţiilor pentru formarea unei majorităţi. Antena3.ro vă prezintă culisele debutului negocierilor dintre Alianţa PSD-PC, PD-L şi PNL, acestea sugerând că viitorul Cabinet va fi unul ?greu de creat.?
Întâlnirea dintre PSD şi PD-L a nemulţumit pe toată lumea
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a avut o primă întâlnire cu liderii PD-L, reprezentaţi de Emil Boc, Adriean Videanu şi Radu Berceanu. Întâlnirea a fost una fără nici un rezultat de ambele părţi. Democrat-liberalii i-au solicitat lui Geoană să renunţe la ambiţiile de premier, cerându-i chiar să nu candideze la alegerile prezidenţiale din 2009. Geoană a refuzat rapid oferta PD-L, însă s-a trezit asaltat de criticile unei părţi din interiorul PSD. Este vorba de gruparea strânsă în jurul lui Miron Mitrea, care se pare că i-a cerut lui Geoană să renunţe la funcţia de premier pentru a forţa intrarea la guvernare alături de PD-L. Cât priveşte negocierile cu PNL, de acestea se ocupă Viorel Hrebenciuc, probabil asul din mânecă pe care mizează Mircea Geoană atunci când dă senzaţia că vrea să blocheze discuţiile cu PD-L.
PD-L îşi pune speranţe în Traian Băsescu
Pentru PD-L prima zi de negocieri s-a încheiat cu speranţe mai mari, după ce Biroul Electoral Central a anunţat că democrat-liberalii au câştigat cele mai multe mandate de parlamentari. În aceste condiţii, PD-L mizează pe preşedintele Traian Băsescu, care va forţa nominalizarea unui premier din partea democrat-liberalilor. Scuza lui Traian Băsescu va fi tocmai numărul mai mare de mandate obţinut de partidul său de suflet. Deocamdată PD-L a încercat să negocieze de pe poziţii de forţă cu PSD, dar acest lucru nu le-a ieşit. Urmează discuţiile cu PNL, de unde se aşteaptă mai multă flexibilitate.
PNL mizează pe UDMR
Prima mişcare a primei zile de negocieri a făcut-o PNL, care, surprinzător, s-a îndreptat către UDMR. Cele două partide ar putea semna un pact de colaborare astfel încât noua alianţă să poată negocia după o poziţie apropiată ca număr de mandate cu celelalte două forţe politice. În rest, liberalii au ţinut să transmită pe toate posturile de televiziune mesajul că nu vor renunţa sub nici o formă la funcţia de premier. Surse apropiate negocierilor susţin că acest lucru se poate traduce şi prin faptul că PNL ar putea accepta ca premierul să nu fie liberal, doar dacă acesta nu va fi nici membru PD-L, nici PSD. Cu alte cuvinte, un premier neutru.
Negocierile continuă
Urmează o nouă zi plină pe scena negocierilor. Este de aşteptat ca deja să vină mai multe semnale dinspre Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu evitând deocamdată să se implice direct în discuţii. Rămâne de văzut care partid va reuşi să câştige cel mai mult din această avalanşă de discuţii şi cine va reuşi să pună mâna pe cel mai râvnit post: cel de premier.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri guvern
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close