Antena 3 CNN Politică Primarul Onţanu, pe punctul de a fi exclus din PSD pentru că susţine candidatura lui Băsescu

Primarul Onţanu, pe punctul de a fi exclus din PSD pentru că susţine candidatura lui Băsescu

Primarul Onţanu, pe punctul de a fi exclus din PSD pentru că susţine candidatura lui Băsescu
Sursa foto: Neculai Onþanu
21 Oct 2009   •   15:33

Primarul social-democrat al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu a dat miercuri o lovitură de imagine tocmai în ziua candidaturii prezidenţiale pe care liderul său, Mircea Geoană o oficializa la BEC. Ultimul exponent al "grupării Oprea? din partid a anunţat, după modelul aplicat deja de moldoveanul Simirad, că va susţine în campania electorală candidatura lui Traian Băsescu. Onţanu nu se află la primul derapaj de acest fel. În 2006, a avut un conflict cu actualul lider PSD Bucureşti, Marian Vanghelie şi s-a retras temporar din partid. A revenit în 2007, fiind instalat în postul de preşedinte executiv al filialei Bucureşti. În 2008 l-a susţinut pe Vasile Blaga în turul doi al alegerilor pentru primăria Capitalei împotriva lui Sorin Oprescu, sprijinit de PSD. De această dată, Vanghelie are de gând să-l facă pe edilul rebel să împărtăşească soarta prietenului său Gabriel Oprea: pierderea funcţiei de preşedinte executiv şi de membru al filialei PSD Bucureşti.

Primar cu cuvânt greu în rândurile propriului electorat

Lovitura este cu atât mai grea pentru PSD cu cât Onţanu este unul din primarii de sector apreciaţi de locuitorii Capitalei, iar cuvântul şi poziţia sa ar putea cântări greu în opţiunile de vot ale bucureştenilor din sectorul pe care îl gestionează tocmai în prag de alegeri prezidenţiale. Anul trecut, Neculai Onţanu a reuşit la alegerile locale un rezultat de excepţie, fiind ales pentru a treia oară ca edil al acestui sector încă din primul tur fără a beneficia de logistica şi sprijinul consistent al PSD.

?Ocupaţi cu lupta declanşată împotriva Traian Băsescu, mulţi politicieni au uitat pentru ce i-au trimis oamenii în parlamentul României. României. În ultima vreme se constată că dezbaterea politică a fost confiscată de ambiţii personale şi individualism, iar retorica politică este centrată în jurul unor teme politicianiste?, susţine Onţanu în declaraţia de presă dată astăzi publicităţii.

Onţanu face elogiul preşedintelui Traian Băsescu care ar fi ?dovedit că are dorinţa de schimbare a României, ştie să se lupte pentru aceste idei?.

?De aceea, consider că este un gest firesc - civic, mai degrabă decât politic - acela de a mă alătura, astăzi, celor care sprijină candidatura domnului Traian Băsescu pentru un nou mandat de preşedinte al României. Traian Băsescu a dovedit că are dorinţa de schimbare a României, ştie să se lupte pentru aceste idei şi sunt convins că alături de domnia sa vor veni mulţi specialişti, politicieni şi independenţi?, îşi explică primarul PSD gestul pentru susţinerea candidaturii actualului şef la statului pentru un al doilea mandat la Cotroceni.

Ostracizare şi poliţe neplătite

Onţanu plăteşte astfel conducerii PSD poliţele ostracizării sale tacite la periferia partidului, după ce apropiaţii săi, ilfovenii Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu au preferat să demisioneze din partid, datorită influenţei crescânde a liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie care a reuşit să-i scoată din posturile de conducerea la nivelul filialei ilfovene.

De primarul sectorului 5 pe Onţanu îl leagă de altfel o veche rivalitate. Preşedinte executiv al acestei filiale, Onţanu a criticat constant deciziile luate de superiorul său. Vanghelie nu a uitat nici el vechile diferende, dovadă fiind faptul că în acest moment PSD Bucureşti a anunţat astăzi că îl va demite din funcţia de conducerea deţinută şi va pune pe masa discuţiilor excluderea sa din partid.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: neculai ontanu
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close