Antena 3 CNN Politică Proiectele lui Videanu ne costă 5 miliarde de euro

Proiectele lui Videanu ne costă 5 miliarde de euro

Proiectele lui Videanu ne costă 5 miliarde de euro
13 Iun 2007   •   09:24

Proiectele Primăriei Capitalei sub mandatul lui Adriean Videanu costă cât produsul intern brut al Lituaniei - este concluzia unei analize realizate de ziariştii de la ?Gardianul?. În cei patru ani de primărie, edilul-şef al Capitalei are în plan realizarea a 225 de proiecte pentru Bucureşti. Majoritatea sunt, însă, pe hârtie. Valoarea totală a proiectelor se apropie de 5 miliarde de euro. Chiar dacă acestea au rămas nefinalizate, totuşi există oameni care şi-au luat banii, atrag atenţia jurnaliştii de la ?Gardianul?. Este cazul consultanţilor, arhitecţilor şi proiectanţilor. Practic, pentru consultanţă şi studii de pre-fezabilitate s-au cheltuit 500 de milioane de euro, adică o treime din banii ce alcătuiesc bugetul primăriei pe acest an.

Consultanţa costă, în principiu, 10% din costul total al realizării. De exemplu, Sistemul de Management al Traficului realizabil printr-un proiect finanţat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, a fost evaluat la 20 de milioane de euro. Din această sumă, 1,8 milioane de euro sunt destinaţi serviciilor de consultanţă, iar 18,8 milioane pentru realizarea efectivă a sistemului.

De multe ori, însă, susţin jurnaliştii, cei din conducerea primăriei constată că banii destinaţi unor investiţii s-au cheltuit numai pe proiecte sau că perioada de graţie în care banii trebuiau folosiţi a expirat de mult, iar băncile europene nu îi mai acordă. În planurile municipalităţii există numeroase proiecte cel puţin îndrăzneţe care ar trebui să fie finalizate cel târziu în 2008.

Dintre acestea amintim reţeaua metropolitană de fibră optică a Municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii, realizarea unui racord între Splaiul Unirii şi Autostrada Soarelui sau Ecologizarea şi dezvoltarea potenţialului turistic, de recreere şi agrement al parcurilor Cişmigiu, Herăstrău, Carol şi Tineretului sau master-plan-ul de circulaţie pentru Bucureşti. Astfel, numărul proiectelor pentru Capitală creşte simţitor, dar realizarea lor efectivă întârzie nepermis de mult. Este concluzia jurnaliştilor.

Antena 3

×
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close