Antena 3 CNN Politică PSD. Demisii şi autosuspendări la vârf

PSD. Demisii şi autosuspendări la vârf

PSD. Demisii şi autosuspendări la vârf
21 Mai 2007   •   11:33

Referendumul a dat peste cap echilibrul, şi aşa fragil, din PSD! Şapte vicepreşedinţi social-democraţi PSD au cerut demisiile lui Viorel Hrebenciuc şi Ion Iliescu, de la şefia grupurilor parmanentare. Mircea Geoană a refuzat însă, timp de şase ore, să supună la vot propunerea. De asemenea, demisiile au curs lanţ: Ion Stan şi Vasile Puşcaş au renunţat din funcţiile deţinute în partid, iar Liviu Dragnea s-a autosuspendat şi el din funcţia de vicepreşedinte PSD. Meciul va continua marţi, în Comitetul Executiv al PSD.

Întâi au fost demisiile
Ion Stan şi Vasile Puşcaş au demisionat din funcţia de vicepreşedinte al PSD, respectiv vicelider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, ca urmare a rezultatelor de la referendum. Ion Stan a declarat pentru Antena 3 că va rămâne membru al Partidului Social Democrat. El a precizat însă că toţi liderii de organizaţie care au obţinut un scor foarte slab la referendum ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi să demisioneze.

Apoi autosuspendarea
Mai mulţi vicepreşedinţi PSD au ameninţat cu demisia, printre ei numărându-se şi Victor Ponta sau Liviu Dragnea. Acesta din urmă însă a decis până la urmă să se autosuspende din funcţia de vicepreşedinte a partidului. ?M-am autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al PSD pentru a genera o analiză serioasă. Va urma o analiză serioasă, riguroasă, a ceea ce s-a întâmplat, a genezei acţiunii (de suspendare a preşedintelui), a legitimităţii şi a modalităţii strategice şi tactice în care s-a implementat aceasta?, a spus Dragnea. Întrebat dacă Liviu Dragnea s-a autosuspendat, liderul PSD, Mircea Geoană, a negat acest lucru.

?În cadrul BPN a fost o discuţie cu privire la partea de campanie. Din punct de vedere al asumării politice a acestei responsabilităţi, rezultatul a fost evident, a fost o decizie colectivă şi ne-o asumăm cu toţii, şi la bine şi la rău. Liviu Dragnea a evocat acest lucru şi ieri şi l-am sfătuit cu multă prietenie să nu recurgă la acest gest. Este un om valoros, judeţul lui a fost al doilea, şi ar fi nenatural să se autosuspende?, a spus Mircea Geoană.

Iliescu face apel la calm
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a făcut un apel la calm şi luciditate în interiorul partidului. ?Orice bătălie politică înseamnă şi succes şi insucces. Nu trebuie să intrăm în panică?, a spus fostul şef de stat. Cât despre rezultatele refrendumului, Iliescu consideră că ?pericolul populismului reprezentat de Traian Băsescu persistă?.

Geoană îşi asumă eşecul de la referendum
Liderul formaţiunii a subliniat că PSD îşi asumă eşecul de la referendum. ?A fos o decizie colectivă pe care mi-o asum şi eu. Nu trebuie să găsim vinovaţi de serviciu?. Geoană regretă ?enorm gestul lui Ion Stan? şi speră să se răzgândească. Pe de altă parte, PSD este dispus să negocieze o nouă majoritate parlamentară transparentă, aşa cum a cerut şi Traian Băsescu, şi avertizează că ?actualul Guvern este ameninţat permanent cu demiterea?.

Social-democraţii au anunţat că în luna iunie va avea loc un consiliu naţional în care se vor căuta soluţii prin care partidul să redevină o forţă. Deocamdată PSD este singurul ?care poate să asigure echilibrul pe scena politică şi o contrapondere pentru dorinţa Băsescu de a acumula excesiv putere?.

EXCLUSIV Antena 3 - Ion Stan: {a}stan_21mai{/a}

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close