Antena 3 CNN Politică PSD forţează scoaterea UDMR de la guvernare. PD-L, pe punctul de a ceda

PSD forţează scoaterea UDMR de la guvernare. PD-L, pe punctul de a ceda

PSD forţează scoaterea UDMR de la guvernare. PD-L, pe punctul de a ceda
12 Dec 2008   •   16:00

Discuţiile dintre PSD şi PD-L continuă să se lovească de obstacolul UDMR. Şi după negocierile de vineri, social-democraţii şi-au menţinut poziţia iniţială: fără UDMR la guvernare. Mai mult, surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Antena3.ro că PSD face presiuni pentru a bloca accesul UDMR-iştilor la orice fonduri pe plan local, aceasta fiind principala miză atunci când se negociază funcţiile în teritoriu.
În replică, PD-L a dat semne că ar putea ceda în faţa presiunilor PSD şi ia în calcul necooptarea UDMR în viitoarea coaliţie guvernamentală. Democrat-liberalii pregătesc o soluţie de compromis pentru UDMR, urmând, se pare, să le propună acestora o colaborare doar la nivel parlamentar. Cât priveşte blocarea accesului la fonduri pe plan local, PD-L ar fi dat de înţeles că în această chestiune sprijină totuşi cerinţele UDMR, chiar dacă această formaţiune nu intră în Guvern.
Vineri, surse apropiate negocierilor au declarat pentru Antena3.ro că deja prefecturile au fost împărţite între PD-L şi PSD, în sensul că acolo unde un partid deţine preşedinţia Consiliului Judeţean, să primească şi Prefectura. Mai rămân de împărţit locurile unde PNL deţine Consiliul Judeţean şi, eventual, locurile UDMR, dacă nu se ajunge la o soluţie de compromis cu formaţiunea lui Marko Bela. Dacă negocierile sunt favorabile UDMR, acest partid ar urma să primească prefecturile din judeţele unde deţin majoritatea în Consiliul Judeţean.
PD-L urmează să se întâlnească sâmbătă în şedinţă cu liderii din teritoriu, pentru a definitiva planul de bătaie pentru următoarea perioadă. De asemenea, este de aşteptat şi o poziţie din partea UDMR în această chestiune, surse din partid susţinând că, deşi supăraţi, este posibil ca liderii politici să accepte varianta de compromis a PD-L: colaborare doar la nivel parlamentar şi obţinerea unor prefecturi cheie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri guvern
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close