Antena 3 CNN Politică Congresul PSD. Liviu Dragnea: Legile de funcționare a serviciilor secrete vor fi actualizate LIVE VIDEO

Congresul PSD. Liviu Dragnea: Legile de funcționare a serviciilor secrete vor fi actualizate LIVE VIDEO

Congresul PSD. Liviu Dragnea: Legile de funcționare a serviciilor secrete vor fi actualizate LIVE VIDEO
10 Mar 2018   •   07:50

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, a anunţat sâmbătă, în cadrul Congresului extraordinar al formaţiunii, că legile de funcţionare a serviciilor secrete vor fi actualizate, după standardele de transparenţă ale instituţiilor omoloage europene.

"PSD va iniţia procesul de reaşezare constituţională şi funcţională a instituţiilor care acum ceva timp - sper, doar acum ceva timp - şi-au uitat rostul şi locul în societate. Legile de funcţionare a serviciilor secrete vor fi actualizate, după standardele de transparenţă şi proporţionalitate ale omoloagelor europene. Comisiile parlamentare de anchetă îşi vor finaliza concluziile în cel mai scurt timp posibil, iar concluziile lor vor fi fructificate atât judiciar, acolo unde va fi cazul - şi sunt convins că va fi cazul - cât şi prin îmbunătăţirea cadrului legislativ, privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor", a declarat el.

Liderul PSD a mai spus că un obiectiv important este "să nu mai fie supravegheaţi ilegal şi să nu mai fie arestaţi fără motiv" cetăţenii acestei ţări.

"Trebuie să vrem şi să ne propunem ca cetăţenii acestei ţări să nu mai fie supravegheaţi ilegal şi să nu mai fie arestaţi fără motiv. Atunci când spunem stat de drept să spunem domnia legii, pentru că asta înseamnă în traducere 'the rule of law'. 'Rule of law' înseamnă regula legii, domnia legii, nu domnia unor instituţii, nu domnia unor şefi, iar când spunem că nimeni nu este mai presus de lege, să avem credinţa, siguranţa că nu vom fi luaţi în râs de un alt 'Portocală' sau de şefii lui. Şi aici cer tuturor colegilor de partid, tuturor parlamentarilor noştri, să înţeleagă dimensiunea acestor obiective majore, să înţeleagă că atingerea acestor obiective este mai importantă decât orice mic proiect politic. Şi nu mai vreau ca nici unul dintre ei să folosească aceste obiective într-un plan personal. Ele trebuie duse la capăt, nu folosite pentru a-şi creşte imaginea unul sau altul. Mai ales unii care nici măcar nu vin să le voteze", a spus Dragnea

UPDATE: Peste 100 de oameni protestează sâmbătă în faţa Sălii Palatului, unde se desfăşoară Congresul extraordinar al PSD, şi scandează lozinci împotriva coaliţiei aflată la guvernare: "Hoţii!", "DNA să vină să va ia!", "Dragnea reales, înainte de Congres!".

De asemenea, manifestanţii scandează "Ceauşescu n-a murit/Este Dragnea travestit!", "Ruşine să vă fie!", "Dragnea, dictator/Şi-a bătut joc de popor!".

Protestatarii bat la tobe, iar alţii suflă în vuvuzele. Câteva persoane au venit cu produse alimentare: eugenii, morcovi, pungi cu făina şi sticle de ulei.

O femeie ţine în mână o găleată roşie pe care scrie "pomană electorală".

"Este tot ce le place dânşilor, de fiecare dată când au fost alegeri. Cam asta şi-au dorit, atât a costat votul lor. Şi le-am adus şi noi, pentru că lor le plac găleţile roşii, făina şi nişte eugenii la 0,25 de bani. Colegii noştri au adus şi morcovi, în caz ca au probleme cu vederea, când pun ştampila pe buletinul de vot", a spus femeia.

Unul dintre protestatari a susţinut că este cetăţean american, căsătorit cu o româncă: "Eu, cu familia mea, o să luptăm până în ultima clipă, să nu se repete dictatura în România. Nu vreau să plec din ţară, dar sunt forţat. Aşa cum această clică a infractorilor a forţat acest popor martir să plece cu milioanele din ţară, o să ne forţeze şi pe noi. Dar până în ultima clipă, nu renunţăm".

UPDATE: PSD este şi va rămâne o echipă, cea mai performantă, care va continua să aducă românii în clasa de mijloc şi să aducă milioanele de concetăţeni plecaţi în lumea largă acasă, a declarat sâmbătă, la Congresul extraordinar al partidului, secretarul general, Marian Neacşu.

"Noi, PSD, suntem cel mai mare, cel mai important, cel mai profesionist şi cel mai performant partid al ţării. Am ajuns aici împărtăşind idealuri şi crezuri comune, pentru binele concetăţenilor noştri şi al ţării noastre. Am fost solidari, ne-am organizat muncind umăr la umăr. Am fost, suntem şi rămânem echipa cea mai mare şi performantă a PSD. Suntem reuniţi la Congresul extraordinar pentru a stabili bazele viitoarelor noastre victorii. Acest congres al nostru reprezintă temeila deciziilor care ne vor asigura guvernarea şi ne vor configura strategia publică în competiţiile care vor să vină. Au trecut mai bine de doi ani de la ultimul congres - doi ani buni pentru partid şi mai ales pentru ţară (...), ne-am asumat decizii dificile, unele dureroase, unele în premieră politică, dar rezultatele guvernării noastre sunt spectaculoase: România are cea mare mare creştere economică din lume - 7%", a susţinut Neacşu.

El a susţinut că PSD ''este forţa binelui" şi reprezintă un partid fără prejudecăţi în ceea ce priveşte femeile.

"Eu unul sunt mândru de ceea ce am realizat şi de ceea ce facem şi vă invit pe toţi să fim la fel de mândri. Noul PSD şi programul nostru de guvernare am adus mai mulţi bani în buzunarul românilor şi am transformat un angajament electoral în realitate. Vom continua să aducem mai mulţi români în clasa de mijloc. (...) Femeile au găsit în PSD un partid fără prejudecăţi. (...) PSD are cele mai multe femei în funcţia de ministru, partidul nostru are prima femeia primar general al Capitalei, mai ales prima femeie premier al României. Este evident pentru oricine, cu toţii avem acelaşi mare interes: să guvernăm bine. (...) PSD este o forţă a binelui, a mai spus secretarul general al social-democraţilor, punctând că PSD rămâne un partid european, care trebuie să câştige alegerile parlamentare şi prezidenţiale

Update: Un bărbat a leșinat laCongresul PSD. Medicii au intervenit rapid

Update: România are nevoie de leadershipul puternic şi democratic al PSD-ului, iar stabilitatea şi unitatea din partid sunt fundamentale pentru o guvernanţă de succes, a declarat sâmbătă Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni.

Potrivit acestuia, o ţară condusă de social-democraţi este benefică tuturor în Europa. "Vă urăm succes în viitoarele bătălii politice", a declarat oficialul european, care s-a adresat în limba română delegaţilor la Congresul extraordinar al PSD de la Sala Palatului.

El a lăudat apoi rezultatele PSD din ultimele alegeri şi a subliniat că partidul are nevoie de relansare în ceea ce priveşte viitoarele politici.

"PSD este un partid puternic, care este capabil să câştige alegeri, încrederea oamenilor şi un partid înţelept care este capabil să se schimbe. Şi pot spune că majoritatea partidelor politice în Europa pot doar să viseze la rezultatele pe care dvs le-aţi atins la ultimele alegeri generale. Acesta este foarte foarte impresionant. Avem nevoie de o Românie care să fie puternică pe plan european. (...) Cred că este un moment să vă reevaluaţi, să vă evaluaţi realizările şi provocările actuale şi să vă relansaţi politic şi să relansaţi şi comunicarea", a spus Stanishev.

Potrivit acestuia, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, înţelege provocările cu care se confruntă Europa. Totodată, el i-a urat succes premierului Viorica Dăncilă în greaua sa misiune pe care are o are.

"Viorica, aceasta este cea mai grea sarcină pe care o ai. Te cunosc de mulţi ani şi ştiu că inteligenţa şi tactul pe care le ai te vor ajuta să faci faţă", a mai spus preşedintele PES, care a lăudat apoi contribuţia la politicile europene a comisarului european Corina Creţu, precum şi a unor europarlamentari, între care Ioan Mircea Paşcu, Victor Boştinaru, Dan Nica, Victor Negrescu. "Corina Creţu face o treabă extraordinară în calitatea sa de comisar european pentru politici regionale", a spus el.

Oficialul european a apreciat apoi că PSD - primul partid care a susţinut o femeie pentru funcţia de premier - după acest congres va fi şi primul partid care a introdus paritatea de gen. "Femeile sunt foarte puternice şi cred că este o decizie foarte bună", a spus Stanishev.

Update: Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, sâmbătă, că din decembrie 2016 coaliţia PSD-ALDE nu a avut zile simple, dar se află pe drumul cel bun.

"Vă invit să vă amintiţi un moment care nu a trecut de multă vreme, decembrie 2016. Vreau să vă duc aminte de tot circul făcut atunci de preşedintele Iohannis la numirea premierului propus de PSD-ALDE şi de dosarele care au fost scoase din sertare atunci. Ştiam de atunci că pentru coaliţia PSD-ALDE şi Guvernul nostru nu vor urma zile simple şi, din ce am văzut de un an şi câteva luni, această impresie s-a confirmat, din păcate", a spus Tăriceanu la Congresul extraordinar al PSD.

Update: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat sâmbătă, în cadrul Congresului extraordinar al PSD, că formaţiunea pe care o reprezintă va susţine coaliţia de guvernare în Parlament atâta timp cât ''acţiunile şi deciziile ei servesc binele comun''.

"Vom susţine această coaliţie în Parlament până când simţim că acţiunile şi deciziile coaliţiei servesc binele comun şi că în centrul deciziilor se află cetăţeanul", a spus el.

Update: Persoanele conduse la secția de poliție au fost sancționate astfel: O persoană, cu amendă în valoare de 800 de lei, pentru tulburarea ordinii publice, două persoane, cu 3.000 de lei fiecare, pentru împiedicarea forțelor de ordine de a-și îndeplini obligațiile de serviciu

LIVE VIDEO

Update: Nicu Bănicioiu s-ar putea retrage din cursa pentru funcția de prim-vicepreședinte pentru a o favoriza pe Ecaterina Andronescu

Update: Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a reacţionat faţă de protestul care are loc sâmbătă în faţa Sălii Palatului, unde se desfăşoară Congresul extraordinar al PSD, spunând că nu trebuie încurajat un climat de ură şi de dezbinare.

Firea a spus că nu înţelege care este motivul pentru care protestatarii s-au adunat la Sala Palatului, în condiţiile în care reuniunea social-democraţilor este una strict politică.

"Suntem o ţară liberă, fiecare are dreptul să se exprime aşa cum doreşte. Nu trebuie să încurajăm un climat de ură, de dezbinare, de jigniri. Nu înţeleg faţă de ce, pentru că noi aici avem o întâlnire de partid. Este o reuniune a unei formaţiuni politice şi este dreptul nostru să ne întâlnim, mai ales că această activitate este aprobată. Este o aprobare oficială de la Primăria generală a Capitalei pentru ceea ce se întâmplă atât în interiorul clădirii, cât şi în exterior. Câtă vreme aici este un eveniment legal aprobat, cred că ceilalţi trebuie să respecte acest lucru", a arătat Firea.

Edilul a făcut apel la manifestanţi, cerându-le "să îşi spună păsurile sau problemele de o manieră decentă (...) nu cu jigniri sau alte manifestări sonore"

Update: Liviu Dragnea a ajuns la Sala Palatului, însoițit de ministrul Apărării, Mihai Fifor și de liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan. Dragnea a făcut câteva fotografii cu pesediștii și a intrat apoi în sala în care are loc evenimentul. Și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a ajuns.

Update: Câțiva protestatari au apărut sâmbătă dimineața pe trotuarul de vis-a-vis de Sala Palatului, acolo unde are loc congresul PSD. În fața lor se află și un cordon de jandarmi. Trei dintre aceștia au fost reținuți de jandarmerie, fiind conduși la secție, în urma incidentelor provocate.

Aproximativ 30 de protestatari, unii înfăşuraţi în steaguri tricolore şi cu pancarte, au rămas în continuare pe trotuarul aflat peste drum de intrarea în Sala Palatului, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de social-democraţi. 

Manifestanţii scandează lozinci precum: ''PSD - ciuma roşie'' sau ''Jos comuniştii''. 
 

PSD se reuneşte sâmbătă în Congresul extraordinar, convocat în urmă cu mai puţin de o lună. Deşi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului mai aveau mandat încă un an şi jumătate, s-a decis organizarea de alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi, însă nu şi pentru preşedintele partidului. Pentru cele 18 funcţii candidează 23 de social-democraţi.

Astfel, pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov candidează Gabriela Firea şi Robert Negoiţă, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Carmen Dan, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

În Regiunea de Sud-Est candidează Mirela Furtună şi Marian Oprişan, în timp ce în Nord-Est sunt Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord-Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Centru sunt Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif.

În ultimele zile, au fost tensiuni din cauză că luni Comitetul Executiv a stabilit unele reguli pentru depunerea candidaturilor, inclusiv obţinerea acceptului unei organizaţii a partidului. Au existat şi nemulţumiri din cauză că alegerea vicepreşedinţilor se face pe regiuni, şi nu de către toţi delegaţii la Congres. În final, vineri, CExN a validat toate candidaturile, inclusiv cele ”neconforme” - Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu.

Aproape 4.000 de delegaţi sunt aşteptaţi la congresul care va începe la ora 11.00, la Sala Palatului.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close