Antena 3 CNN Politică Reacția lui Dacian Cioloș, după apariția informației că este plătit de la Comisia Europeană în timpul ocupării funcției de premier

Reacția lui Dacian Cioloș, după apariția informației că este plătit de la Comisia Europeană în timpul ocupării funcției de premier

Reacția lui Dacian Cioloș, după apariția informației că este plătit de la Comisia Europeană în timpul ocupării funcției de premier
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Noi 2016   •   10:34

Dacian Cioloș primește un salariu de la Comisia Europeană, în timp ce este premier al României, scrie DCNews.

Pozițiile din instituțiile europene sunt plătite foarte bine, dar de "alocația de tranziție" românii nu știau. Foștii comisari europeni, la doi ani după ce și-au încheiat mandatul, mai primesc minimum 8.300 de euro pe lună ca să nu fie tentați să se angajeze în posturi bine plătite, unde să dezvăluie secrete adunate în timpul activității la Comisia Europeană.

Premierul Dacian Cioloș a explicat, joi dimineață, că acesta nu este un secret și că a menționat această sumă primită de la Comisia Europeană încă de când a devenit premier.

“Da, am văzut și eu aceste lucruri, prezentate ca ceva surpriză. Eu, dacă țineți minte, am spus încă de când am terminat mandatul, că există aceste indemnizații pentru toți foștii comisari europeni, indemnizație de tranziție, care se acordă, pentru că există și restricții profesionale, se acordă automat pentru trei ani de zile. Ea se acordă automat, fără nicio obligație, tuturor foștilor comisari. Este o perioadă de trei ani, a început în noiembrie 2014 și se termină în noiembrie 2017.”

“Apare în declarația de avere, total transparent, nu sunt bani veniți de la firme private, care să aibă contracte cu Guvernul, nu sunt bani din partea altora, sunt bani de la o instituție publică, veniți pe baza unui regulament european, fără nicio legătură cu funcția mea de acum”, a explicat Cioloș.

Premierul a subliniat că suma pe care o încasează de la Comisia Europeană nu i-a influențat în niciun fel activitatea de premier.

"Este vorba despre ceva mai mult de jumătate din salariul net de comisar european, pe o perioadă de trei ani. Ca să clarific, poziția mea față de Comisia Europeană a fost foarte clară de la început. Când au fost de criticat lucruri, le-am criticat, când au fost de susținut, le-am susținut. Nu am nicio obligație față de Comisia Europeană.  Nu sunt eu premierul care a primit un to-do list de la CE cu ce să facă și ce să dreagă. Eu am fost cel care a anunțat că România nu acceptă cotele de migranți, eu sunt cel care am negociat și insistat pentru implicarea CE pentru eliminarea vizelor pentru Canada. Deci nu am nicio problemă și vreau să fie foarte clar că independența mea este totală și sunt foarte conștient de responsabilitatea mea în calitate de premier."

Întrebat dacă i se pare o coincidență faptul că aceste informații au apărut la doar o zi după ce a fost desemnat premier din partea PNL, Cioloș a răspuns că nu există coincidențe.

“Nimic nu este coincidență. Nici nu e o problemă. Îmi dau seama că în această perioadă, persoana mea și imaginea mea vor fi ținta a tot felul de informații. Eu am fost și rămân clar, direct, onest și deschis în continuare. Deci nu vorbim despre o noutate, doar că a putut fi scoasă acum”, a explicat Cioloș.

×
Subiecte în articol: Ciolos Dacian Cioloş reactie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close